vegan-healthy-vitamin-564x385 (1)

Από τι κινδυνεύουν οι βιταμίνες

Από τι κινδυνεύουν οι βιταμίνες

Οι  περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει ότι οι βιταμίνες είναι ιδιαίτερα  ευπαθή χημικά μόρια που καταστρέφονται εύκολα κατά την επεξεργασία των τροφών, δηλαδή με το μαγείρεμα. Πράγματι όλες σχεδόν οι βιταμίνες, μπορούν να παρουσιάσουν κάποιο βαθμό απώλειας, όταν βρεθούν παρουσία κάποιου ή και συνδυασμού παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια, ποσοτική, είτε να μειώσουν τη βιοθεσιμότητα τους, την ικανότητα απορρόφησης τους από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά  και αντίστροφα.

Από τι κινδυνεύουν οι βιταμίνες;

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν  απώλεια, μπορεί να είναι η οξείδωση, με αλλά λόγια η έκθεση του τροφίμου  στην ατμόσφαιρα. Η θερμότητα (μαγείρεμα) αλλά και η ηλιακή ακτινοβολία. Στο υγρό  (διαλύτης) στο όποιο μπορεί να περιέχεται η βιταμίνη πχ: το νερό ή το λίπος αλλά και το PH  του διαλύματος. Φυσικά ακόμη και αν δε επέμβουμε στο τρόφιμο, απώλειες μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη συντήρηση του. Δεν υπάρχει γενικός κανόνας ότι κάποιος παράγοντας είναι καταστρεπτικός για το σύνολο των βιταμινών. Ο κάθε παράγοντας μπορεί να προκαλέσει διαφορετική ποσοτική μείωση σε κάθε βιταμίνη.

Οι κατηγορίες (ομάδα) των υδροδιαλυτών και λιποδιαλυτών βιταμινών αποτελούν το σύνολο των βιταμινών. Οι υδροδιαλυτές βιταμίνες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αστάθεια στους παραπάνω παράγοντες και είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τις λιποδιαλυτές. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε αναλυτικά τους κινδύνους που διατρέχει η κάθε βιταμίνη και το βαθμό της απώλειας που μπορεί να υποστεί και θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα.

Μιλώντας για λιποδιαλυτές βιταμίνες ουσιαστικά αναφερόμαστε στις βιταμίνες Α, Ε, Κ και D. Οι βιταμίνες αυτές απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες από το ανθρώπινο σώμα λόγο της ικανότητας αποθήκευσης τους στο ήπαρ είτε στο λιπώδη ιστό. Σπάνια παρουσιάζονται ελλείψεις σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όμως η αυξημένη λήψη τους είτε μέσω των τροφών, είτε από υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων, είτε σε συνδυασμό οδηγεί σε τοξικότητα.

Από τι κινδυνεύουν οι βιταμίνεςΒιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α περιλαμβάνει ένα σύνολο ενώσεων μπορεί να προέρχονται από ζωικές πηγές ως ρετινόλη είτε να προέρχεται από φυτικές πηγές τα  καροτενοειδή.

Πηγές: ρετινόλης: αυγά, συκώτι, μαργαρίνη
Πηγές: βήτα-καροτίνης: βελανίδια, βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, τα ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκό πατάτες, καρότα

Το μαγείρεμα σε όχι έντονες θερμοκρασίες είναι ικανό αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων καροτενίων και ειδικότερα του β-καροτενίου.Έτσι αν μαγειρέψουμε καρότα στον ατμό η ικανότητα απορρόφησης του καροτένιου που περιέχουν αυξάνεται. Το παρατεταμένο μαγείρεμα όμως μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του.  Το μαγείρεμα και πιο συγκεκριμένα ,η θερμότητα προκαλεί μια στερεοχημική μεταβολή στα καροτένια από trans (μορφή με την όποια απαντώνται στη φύση)  σε cis μειώνοντας την απορρόφηση τους.

H θερμική επεξεργασία δεν επιφέρει σημαντική μεταβολή στη ρετινόλη, παρά μόνο όταν γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και παρατεταμένα. Οι φυτικές πηγές βιταμίνης Α  ευνοούνται από το μαγείρεμα , ενώ οι ζωικές πηγές παρουσιάζουν μικρή απώλεια.  Υψηλή θερμοκρασία παρατεταμένης διάρκειας επηρεάζει αρνητικά τις πηγές βιταμίνης Α. Γενικότερα οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απειλούνται θα λέγαμε από τη ποσότητα του λαδιού μιας που μπορούν να διαλυθούν σε αυτό, για το λόγο αυτό προτείνεται μαγείρεμα με μικρή ποσότητα λαδιού ή και το ψήσιμο παρά το τηγάνισμα.

Βιταμίνη D
Γνωστή και ως βιταμίνη του Ήλιου παρουσιάζει ταυτόχρονα και ορμονική δράση. Συνθέτεται από το ανθρώπινο αν και απαιτεί δομικά μόρια που λαμβάνονται μέσω των τροφών. Μπορεί να προέρχεται και αυτή από φυτικές πηγές. Η κυρία πηγή βιταμίνης D είναι οι ζωικές τροφές. Αν συγκρίνουμε τη ίδια ποσότητα ζωικής, είτε φυτικής προέλευσης, στα ίδια δηλαδή γραμμάρια, οι ζωικές τροφές περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D.

Πηγές: Τα αυγά, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, οι σαρδέλες, μουρουνέλαιο. Δεν επηρεάζεται από τη θερμική επεξεργασία, παρουσιάζει ελάχιστη διαλυτότητα ανεπηρέαστη από το φως, το οξυγόνο, δεν έχει διερευνηθεί η επίπτωση του PH σε αυτή. Δεν παρουσιάζει σημαντικές απώλειες κατά τη συντήρηση του τροφίμου.

Βιταμίνη Ε
Συχνά αναφέρεται ως βιταμίνη της «ζωτικότητας» συνεισφέροντας στην κυτταρική μακροβιότητα, τη  κυτταρική αναπαραγωγή, στην υγεία  του δέρματος. Παρουσιάζει και αυτή αντιοξειδωτική δράση όπως η βιταμίνη Α (β-καροτένιο) ενώ δρα συνεργικά με τη βιταμίνη C.

Πηγές: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί φρούτα και πολυακόρεστα φυτικά έλαια,  φύτρο σιταριού, δημητριακά ολικής αλέσεως. Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη βιταμίνη Ε είναι η έκθεση της στο φως, το οξυγόνο. Δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και ανθεκτικότητα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ικανή να αλληλεπίδραση με σίδερο και χαλκό, άγνωστη η επίδραση του PΗ σε αυτή.

Βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη στην πήξη του αίματος και συμβάλει στο  σχηματισμό των οστών. Προέρχεται και αυτή τόσο από ζωικές όσο και φυτικές πηγές
Πηγές: σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια, φυτικά έλαια, συκώτι, τυρί. Η βιταμίνη Κ παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες βιταμίνες στη θερμότητα ή και την υγρασία κατά το μαγείρεμα. Παράγοντες που μειώνουν τη λειτουργικότητα της βιταμίνης Κ είναι το φως και η επαφή με οξέα είτε βάσεις  καθώς και η χαμηλή θερμοκρασία.

Οι υδατοδιαλυτές  βιταμίνες περιλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη C.

Οι βιταμίνες της κατηγορίας αυτής δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο ανθρώπινο σώμα για το λόγο  αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή  βάση. Σπάνια σημειώνονται επεισόδια υπερβιταμίνωσης υδατοδιαλυτών βιταμινών, μιας που το σώμα απεκκρίνει τη περίσσεια, αντιθέτως όμως η ανεπάρκεια τους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Οι ελλείψεις τους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά συστήματα του ανθρωπινού οργανισμού, όπως το Κεντρικό νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό, το μεταβολισμό.

Θειαμίνη Β1
Η Θειαμίνη ήταν η πρώτη υδατοδιαλυτή βιταμίνη να ανακαλύφθηκε και για  αυτό ονομάστηκε βιταμίνη Β1. Λειτουργεί  ουσιαστικά ως συνένζυμο στην απελευθέρωση της ενέργειας από υδατάνθρακες, ενώ ταυτόχρονα  εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων και  στη ρύθμιση της όρεξης

Πηγές: ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα  δημητριακά ολικής άλεσης. H Θειαμίνη είναι υδατοδιαλύτη στο νερό έτσι τα λαχανικά θα πρέπει να μαγειρεύονται με μικρή ποσότητα νερού. Δεν είναι θερμοανεκτική σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 100 C0  έτσι στη περίπτωση των λαχανικών αυτά θα ήταν καλό να μαγειρεύονται σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς να παρά ψήνονται. Δεν παρουσιάζει απώλειες στο φως, ενώ επηρεάζεται από αλκαλικά διαλύματα.

Ριβοφλαβίνη
Ριβοφλαβίνη, όπως  και θειαμίνη, είναι ένα συνένζυμο που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες. Επιπροσθέτως  η Ριβοφλαβίνη συμβάλει στο μεταβολισμό, διάσπαση των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων. Εξαιτίας του κίτρινου, πορτοκαλί χρώματος της  η Ριβοφλαβίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χρωστική στη βιομηχανία τροφίμων.

Πηγές: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα, ξηρών καρπών γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο αέρας και η θερμότητα δεν επηρεάζει σημαντικά τη Ριβοφλαβίνη. Είναι ελαφριά υδατοδιαλυτή στο νερό. Βέβαια το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και η υπερβολική  ποσότητα νερού μπορεί να επιφέρει απώλειες. Το φως είναι ικανό να της προκαλέσει σημαντικές απώλειες. Για να περιοριστεί η επίδραση του φωτός τρόφιμα πλούσια σε Ριβοφλαβίνη θα πρέπει να μαγειρεύονται σε σκεπασμένα μαγειρικά σκευή και να αποθηκεύονται σε αδιαφανή σκεύη μακριά από το φως. Παρουσιάζει  λοιπόν  θερμοανεκτικοτήτα, επηρεάζεται από το φως, αλλά και από τα αλκαλικά διαλύματα.

Νιασίνη
Η Νιασίνη είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες. Οι τροφές που περιέχουν Νιασίνη είναι ταυτόχρονα πλούσιες και σε ένα αμινοξύ  που ονομάζεται Τριπτοφάνη. Δεν πρόκειται για τυχαίο συνδυασμό μιας που η Τριπτοφάνη μεταβολίζεται σε Νιασίνη στο ήπαρ. Ο τόνος και ιδιαίτερα η γαλοπούλα είναι καλές πηγές Τρυπτοφάνης και φυσικά Νιασίνης. Στο φυτικό βασίλειο, τα σπαράγγια, οι πατάτες και το πεπόνι περιέχουν  σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η Νιασίνη είναι μία από τις πιο σταθερές υδατοδιαλυτές βιταμίνες που ελάχιστα επηρεάζεται από τον αέρα το φως και τη θερμότητα το PH παρά μόνο από το νερό.

Παντοθενικό οξύ και βιοτίνη
Το Παντοθενικό οξυ είναι αρκετά ευπαθές τόσο στη θερμότητα όσο και ψύξη αλλά και στους διάφορους τρόπους συντήρησης .Παρουσιάζει μέτρια διαλυτότητα στο νερό ,είναι ευπαθής τόσο σε αλκαλικά όσο και όξινα διαλύματα
Αντιθέτως η Βιοτίνη είναι αρκετά ευσταθής απέναντι στην έκθεση στο φως το οξυγόνο τη θερμότητα παρουσιάζοντας μέτρια διαλυτότητα στο νερό. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να την επηρεάσει είναι η οξύτητα ενός διαλύματος. Η Βιοτίνη που περιέχεται στα αυγά απορροφάται μόνο με το μαγείρεμα το μαγείρεμα και πιο συγκεκριμένα η θερμότητα συμβάλει στην απελευθέρωση της Βιοτίνης.

Πυριδοξίνη Β6
Η Βιταμίνη Β6  γνωστή με το όνομα Πυριδοξίνη αναφέρεται στις πυριδίνες: πυριδοξίνη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη. Οι ενώσεις είναι στενά συνδεδεμένες  μεταξύ τους και μετατρέπονται στην βιολογικά δραστική μορφή της πυροδοξίνης τη  φωσφορική πυριδοξάλη. Καλές πηγές της βιταμίνης Β6 είναι το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα όσπρια, δημητριακά, ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Σε ζωικά προϊόντα, η βιταμίνη  Β6 βρίσκεται κυρίως ως πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη. Στα φυτά η κύρια μορφή της βιταμίνης Β6 είναι πυριδοξίνη.

Η πυριδοξίνη είναι σταθερή σε θερμότητα και οξέα ενώ καταστρέφεται ταχύτατα στο φως αλλά και όταν εμπεριέχεται σε ουδέτερα είτε αλκαλικά διαλύματα όπως και σε υδάτινα διαλύματα. Η Πυριδοξαμίνη και η πυριδοξάλη παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια και μεταβλητότητα, έτσι καταστρέφονται εύκολα ύστερα από την έκθεση τους σε αέρα, φως και θερμότητα.  Η  ψύξη μπορεί να επιφέρει απώλεια που κυμαίνεται μεταξύ 33-50% στη Β6. Η σταθερότητα της λοιπόν σχετίζεται άμεσα με τη πηγή της.

Φολικό οξύ Β9
Το φολικό οξύ είναι μια γενική ονομασία που περιγράφει το φολικό οξύ και συγγενείς προς αυτό ενώσεις ,οι οποίες παρουσιάζουν τη βιολογική δράση  του φολικού οξέος. Σημαντικές πηγές Φολικού οξέος περιλαμβάνουν το συκώτι, το κρέας των πουλερικών αλλά και το χοιρινό, τα θαλασσινά κυρίως τα μαλάκια, η μαγιά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα όπως η μπανάνα και η φράουλες δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά.

Το Φολικό  οξύ που προέρχεται από ζωικές πηγές είναι σχετικά ευσταθείς κατά το μαγείρεμα σε αντίθεση με το Φολικό οξύ που προέρχεται από φυτικές πηγές το οποίο μπορεί να μειωθεί κατά 40% κατά το μαγείρεμα. Ένας άλλος εχθρός του Φολικού οξέος είναι το νερό, έτσι τρόφιμα που περιέχουν Φολικό οξύ δεν θα πρέπει να μαγειρεύονται με πολύ νερό.

Ο φούρνος μικροκυμάτων επιφέρει τη μεγαλύτερη απώλεια Φολικού οξέος από κάθε άλλη μαγειρική επεξεργασία. Το όξινο PH μπορεί να επηρεάσει τη B9 ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με θερμότητα, ημαντικές απώλειες μπορεί να παρουσιαστούν και  κατά την αποθήκευση, μαγείρεμα και την επεξεργασία μπορεί να συμβεί λόγω της ευαισθησίας του Φολικού οξέος προς τη  οξείδωση και τη θερμότητα.

Βιταμίνη Β12 κοβαλαμίνη
Η βιταμίνη Β12, ή αλλιώς κυανοκοβαλαμίνη  περιέχει ενώσεις  που παρουσιάζουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τη B12. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η βιταμίνη Β12  είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που επηρεάζεται ελάχιστα από   τη θερμική επεξεργασία. Εχθροί της βιταμίνης Β12 μπορούν να θεωρηθούν το φως αλλά και τα όξινα, είτε βασικά διαλύματα.

Βιταμίνη c
Η βιταμίνη C είναι πολύ ευαίσθητη στον αέρα, στη θερμότητα και το νερό. Όσο περισσότερος ο χρόνος που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εκτεθειμένα σε οποιοδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή απώλεια της βιταμίνης C. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να μειωθεί κατά το ζεμάτισμα και τη κατάψυξη. Κατά το  ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών  που περιέχουν βιταμίνη C  χάνεται ένα σημαντικό ποσό της.

Πρόκειται για ίσως για τη πιο ευάλωτη βιταμίνη, τόσο στη θερμότητα, το νερό αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες . Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λαχανικά  μετά από 24 ώρες στο ψυγείο, χάνουν το ένα τέταρτο της βιταμίνης C, ενώ μετά από δύο ημέρες, σχεδόν το ήμισυ.


Παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν απώλειες σε βιταμίνες

Παρατηρούμε λοιπόν ότι όσο αναφορά την επίδραση της θερμοκρασίας στις βιταμίνες οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες επηρεάζονται όπως η Θειαμίνη( σε θερμοκρασίες >100 C0 ), το Παντοθενικό οξύ, το Φολικό οξύ (σε υψηλές θερμοκρασίες) και η βιταμίνη C, ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι θερμοανεκτικές. Μεγαλύτερη απώλεια μπορεί να παρουσιαστεί όταν οι υδροδιαλυτές βιταμίνες τίθενται σε υδάτινο διάλυμα και αντίστοιχα οι λιποδιαλυτές σε λίπος.

Ακόμη και η έκθεση στο φως μπορεί να επιφέρει απώλεια σε βιταμίνες όπως στη περίπτωση της βιταμίνης Κ και Ε και μερικώς στη βιταμίνη Α. Στην  Ριφοβλαφίνη, η Β6, η Β12 και η βιταμίνη C. Το PH παρατηρούμε ότι επηρεάζει τις βιταμίνες. Βιταμίνη Θειαμίνη, Ριφοβλαβίνη, Βιοτίνη, Παντοθενικό, Β6, Β12, βιταμίνη C παρουσιάζουν απώλειες σε αλκαλικό διάλυμα. Αλκαλικά διαλύματα που μπορούν να δημιουργηθούν είτε με τη χρήση αλκαλικού νερού, είτε με τη προσθήκη βάσεων, όπως η προσθήκη σόδας.

Απώλειες μπορούν να παρατηρηθούν και σε όξινο PH αλλά αφορά μικρότερο  αριθμό βιταμινών (B-12, Παντοθενικό οξύ, Φολικό οξύ, Βιταμίνη Κ)  Φυσικά και υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε την απώλεια των βιταμινών σε περίπτωση που  προτιμούμε να μαγειρέψουμε το τρόφιμο. Τα λαχανικά πρέπει να βράζουν σε λίγο νερό ή σε σκεύη που μαγειρεύουν χωρίς νερό, κι όσο το δυνατόν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος τρόπος βρασίματος είναι σε ατμό.

Ακόμη πλένεται καλά τα λαχανικά, αλλά μην τα αφήνεται να μουσκέψουν στο νερό, καθώς πολλές από τις βιταμίνες (όπως η Βιταμίνη C) είναι υδατοδιαλυτές.

Μαγειρεύετε τα λαχανικά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, σε πολύ λίγο νερό με σκεπασμένη την κατσαρόλα, αν είναι δυνατόν λίγο πρίν τα φάτε, για να διατηρούν την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα βιταμινών που περιέχουν. Το μαγείρεμα πράγματι καταστρέφει μέρος των βιταμινών αλλά οι απώλειες αυτές δεν είναι καταστροφικές και δεν υποβαθμίζουν σε κρίσιμο βαθμό το τρόφιμο.

Η θρεπτικότητα ενός τροφίμου δεν προσδιορίζεται από την απόλυτη ποσότητα των βιταμινών που περιέχει αλλά και από τη βιοδιαθεσιμότητα τους ,η οποία μπορεί να επίσης να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης  και της μαγειρικής. Το  μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία όπως το μαγείρεμα στον ατμό  μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών μορίων όπως της β- καροτένης αλλά και να περιορίσει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων.

Οι αντι-βιταμίνες παρούσες  σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταστραφούν από τη θερμότητα. (Για παράδειγμα, αβιδίνη,  η οποία βρίσκεται στο ασπράδι του ωμού αυγού και δεν επιτρέπει την απορρόφηση της Βιοτίνης. Οι αντι-βιταμίνες αποτρέπουν την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών.

Σε μελέτη που εξέτασε τις επίπτωσης των διαφόρων μορφών μαγειρικής επεξεργασίας του τροφίμου και πιο συγκεκριμένου  του βρασμού, του μαγειρέματος στον ατμό, στον φούρνου και του μαγειρέματος υπό πίεση, καθώς και του φούρνου μικροκυμάτων και  το πως οι τρόποι αυτοί επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά του μπρόκολου.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανατρεπτικά όσο αναφορά την απώλεια της ευπαθούς βιταμίνης C, έτσι το μαγείρεμα στον ατμό καθώς ο βρασμός προκάλεσε απώλεια της βιταμίνης C σε ποσοστό 22-34% ενώ το μαγείρεμα υπό πίεση και ο φούρνος μικροκυμάτων διατήρησαν τη βιταμίνη C σε ποσοστό 99%. Το μαγείρεμα στον ατμό για μικρό χρονικό διάστημα 1 λεπτό για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και 4-5 λεπτά για τα λαχανικά της οικογένειας των κραμβοειδών επιφέρει ελάχιστη απώλεια βιταμινών.

Μπορεί κάποιοι τρόποι μαγειρέματος των τροφίμων να υπερτερούν απέναντι σε άλλους, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις επεξεργασίας του τροφίμου ακόμη και στη περίπτωση της ωμής κατανάλωσης του απώλειες πάντα θα υπάρχουν .Φυσικά και ενθαρρύνεται η κατανάλωση ωμών λαχανικών ή φρούτων αλλά δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο διατροφής που δεν υποστηρίζεται ούτε επιστημονικά.

Αλεξανδρος Μουμτζής >Ενδοκρινολόγος – ειδικος εφαρμογών διαιτητικής


480-180x180

Η λευκή ζάχαρη σε σκοτώνει

Η λευκή ζάχαρη σε σκοτώνει

Η λευκή ζάχαρη σε σκοτώνει. Είναι ένας από τους λευκούς δολοφόνους ! Είναι ένας από τους “λευκούς δολοφόνους” που σε σκοτώνουν μεθοδικά με σχέδιο και σκοπό. Ε δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις, ότι το λευκό αλεύρι, το γάλα, η ζάχαρη και το αλάτι σε σκοτώνουν σωματικά και νοητικά. Είναι πλέον καταγεγραμμένο και επιστημονικά αποδεδειγμένο, αλλά ΕΣΥ εξακολουθείς να το βάζεις στο σώμα σου και να ταΐζεις με αυτούς τους “λευκούς δολοφόνους” τα παιδιά σου που μετά λες πως τα αγαπάς !

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται ζάχαρη για να δώσει στο εγκέφαλο του τροφή, μπορεί πολύ εύκολα να το κάνει με μέλι, πετιμέζι ή stevia, και ανάλογα φυσικά γλυκαντικά. Μην ξεχνάμε πως όλα τα φρούτα και οι καρποί έχουν ζάχαρη και δεν χρειαζόμαστε επιπλέον στον οργανισμό μας. Τα ίδια και χειρότερα κάνει και το άσπρο αλεύρι, θα αναφερθώ σε προσεχές άρθρο.

Ο άνθρωπος ως κατεξοχήν φρουτοφάγος έχει έμφυτη τάση να καταναλώνει γλυκές τροφές, μετά από εκατομμύρια χρόνια διατροφής με ώριμα φρούτα. Ο οργανισμός μας έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες σημαντικά αυξημένες λόγω του ενεργοβόρου εγκέφαλού μας, και τα ζάχαρα των φρούτων είναι η πιο απλή και γρήγορα μεταβολίσιμη ενεργειακή πηγή.

Την ανάγκη αυτή δυστυχώς σήμερα, εκπαιδεύτηκε ο άνθρωπος της πόλης, να την καλύπτει, με την χημικά επεξεργασμένη και λευκασμένη άσπρη ζάχαρη. Χημικά η ζάχαρη που καταναλώνεις σήμερα είναι καθαρή σουκρόζη (ή σακχαρόζη), ένας διζακχαρίτης αποτελούμενος από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης. Παράγεται είτε από ζαχαροκάλαμα είτε από ζαχαρότευτλα.

Το ότι η λευκή ζάχαρη είναι καταστροφική για τον οργανισμό, είναι πλέον ευρύτατα γνωστό και επαρκέστατα τεκμηριωμένο. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα βιομηχανοποιημένο τρόφιμο που να μην την περιέχει και η υπερκατανάλωσή της συνυπολογίζοντας τις τεράστιες συγκεντρώσεις της στα αναψυκτικά.

Με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί τον σύγχρονο πολιτισμό στην παρακμή μέσα από την παχυσαρκία και τις ασθένειες, αλλά και στην ενεργειακή αποδυνάμωση ούτως ώστε να μην καταφέρει ποτέ να αντιληφθεί τι γίνεται γύρω του, πάνω από το κεφάλι του και προπάντων τι γίνεται μέσα στην κουφια γη.Σκεφτείτε πως ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 11% ζάχαρη, δηλαδή 35 γραμμάρια ή 7 κουταλάκια! Είναι το διοξείδιο του άνθρακα που ξεγελά και καλύπτει την ενοχλητική γλυκύτητα.

Ο βασικός μηχανισμός δημιουργίας βλαβών είναι δεδομένος: Προκαλεί μια έκρηξη ζαχάρων στον οργανισμό, το πάγκρεας αναγκάζεται να δουλέψει υπερωρίες για να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης που απαιτούνται για την απομάκρυνσή τους από το αίμα. Η αφύσικα υψηλή συγκέντρωση ινσουλίνης ανατρέπει την ορμονική ισορροπία του σώματος.

Η συνεχής χρήση της οδηγεί τα κύτταρα στο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη δημιουργώντας ένα ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο «περισσότερη ζάχαρη – περισσότερη ινσουλίνη». Το περισσευούμενο γλυκογόνο είτε καίγεται ατελώς γεμίζοντας τον οργανισμό με τοξικά παραπροϊόντα και ελεύθερες ρίζες, είτε αποθηκεύεται με διάφορες μορφές στα κύτταρα πυροδοτώντας χρόνια φλεγμονή. Από εκεί και μετά, οι δρόμοι της αρρώστιας είναι γνωστοί: καρδιαγγειακές παθήσεις, τοπικές ή γενικευμένες φλεγμονές, ο διαλυτικός διαβήτης, καρκίνος.

Υποκατάστατα; Ακόμη πιο επικίνδυνα από την άσπρη ζάχαρη. Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί πέρα από την τυπική χημικά επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη μια σειρά από υποκατάστατα με μεγαλύτερη γλυκαντικότητα και συχνά πιο επικίνδυνα. Γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι κάποια από αυτά. Μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από τρόφιμα που τα περιέχουν. Όσο για τα γλυκαντικά «χωρίς θερμίδες», όχι μόνο δεν αδυνατίζουν – κοιτάξτε όλους τους ευτραφείς να πίνουν αναψυκτικά light- αλλά συχνά είναι και ύποπτα σαν καρκινογόνα. Άλλωστε τα συνθετικά light γλυκαντικά αποτελούν από μόνα τους ένα κεφάλαιο στην τοξίνωση του σύγχρονου ανθρώπου.

Παραπλανητικές είναι επίσης και οι διάφορες μορφές ζάχαρης που προωθούνται σαν πιο «φυσικές», ακόμη και σε καταστήματα υγιεινών τροφών: ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο –έτσι κι αλλιώς από αυτό παράγεται- και η καφέ ή η σκούρα ζάχαρη, η οποία απλώς δεν έχει καθαριστεί πλήρως από τις ακαθαρσίες που συνήθως καταλήγουν στη μελάσσα, το σκούρο παραπροϊόν της βιομηχανίας ζάχαρης. Στην ουσία όλες αυτές οι μορφές βλάπτουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον οργανισμό.

Προσοχή όμως θέλουν και τα φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι, το σιρόπι σφένδαμου και το χαρουπόμελο. Αρχικά πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν έχουν υποστεί χημική ή θερμική επεξεργασία και δεν περιέχουν πρόσθετα ή προϊόντα ζάχαρης (όπως συχνά συμβαίνει με το τυπικό συσκευασμένο μέλι σε μερίδες). Έπειτα, οι μεγάλες ποσότητες από τα φυσικά αυτά ζάχαρα, που σε αντίθεση με τα ζάχαρα των φρούτων καταναλώνονται απουσία ινών και ενζύμων, επηρεάζουν τη λειτουργία του παγκρέατος ανεβάζοντας την παραγωγή ινσουλίνης και πυροδοτούν έτσι μια σειρά από βλαπτικές φλεγμονές και καταστάσεις στον οργανισμό.

Μια ιδιαίτερα μακρά βιβλιογραφία μελετών και ερευνών έχει συσχετίσει την κατανάλωση ζάχαρης και των υποκατάστατών της με μια ευρύτατη γκάμα ασθενειών, πηγή των οποίων είναι βέβαια η χρόνια τοξίνωση και φλεγμονή εξαιτίας της.

Διαταραχή της βιοχημικής ισορροπίας από την κατανάλωση ζάχαρης : Πιο συγκεκριμένα, η ζάχαρη διαταράσσει τις ισορροπίες των μετάλλων στο σώμα, οδηγεί σε ανεπάρκεια χρωμίου και χαλκού και επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Μπορεί να συμβάλλει στην οστεοπόρωση, να εμποδίσει την απορρόφηση πρωτεΐνης και να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Γενικά μπορεί να βλάψει την φυσιολογική ομοιόσταση πολλών συστημάτων του σώματος.

Η κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνει, την κατακράτηση των υγρών του σώματος. Έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να προκαλέσει τη λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία των πρωτεϊνών του αίματος όπως η λευκωματίνη, και έτσι να μειώσει την ικανότητα του σώματος να χειριστεί το λίπος και τη χοληστερόλη. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελευθέρων ριζών και την πρόκληση οξειδωτικού στρες.

Έχει βρεθεί πως η ζάχαρη μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βιταμίνης E (α-τοκοφερόλη) στο αίμα. Επίσης μειώνει την ικανότητα των ενζύμων να λειτουργήσουν. Έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να βλάψει το πάγκρεας αλλά και να αυξήσει την ποσότητα του λίπους και το μέγεθος του ήπατος. Τέλος, η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αυξάνει τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs), τοξίνες ιδιαίτερα βλαπτικές για τον οργανισμό.

Γαστρεντερικό: Η ζάχαρη γενικά κάνει ιδιαίτερα όξινο το πεπτικό σύστημα δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την ανάπτυξη βλαβών και ασθενειών. Έχει παρατηρηθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας και μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα. Η ζάχαρη βοηθά σημαντικά την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Candida Albicans καταστρέφοντας αντίστοιχα τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εντέρου και διαταράσσοντας την ισορροπία της πανίδας του.

Προκαλεί δυσπεψία, επιβραδύνει το χρόνο του ταξιδιού της τροφής και δυσκολεύει την κίνηση του εντέρου. Η γρήγορη απορρόφηση της ζάχαρης προωθεί την υπερβολική πρόσληψη τροφής στα παχύσαρκα άτομα και προκαλεί δυσκοιλιότητα. Γενικά, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει κάποιο άτομο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Καρδιαγγειακό: Η ζάχαρη προκαλεί σημαντική άνοδο των τριγλυκεριδίων, μπορεί να μειώσει την HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), να προωθήσει την αύξηση της LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) και τελικά να αυξήσει τη χοληστερόλη και να προκαλέσει αθηροσκλήρωση. Προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση στα παχύσαρκα άτομα και τελικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μπορεί να προκαλέσει συγκόλληση των αιμοπεταλίων και να συντελέσει στη δημιουργία αιμορροΐδων και κιρσών.

Επίδραση στα παιδιά: Ειδικά στα παιδιά, η υπερεκκρινόμενη ινσουλίνη δημιουργεί μια σειρά από αναπτυξιακές ανωμαλίες και η πλεονάζουσα ενέργεια με την παρεπόμενη φλεγμονή προκαλούν υπερκινητικότητα, άγχος, δυσκολία στη συγκέντρωση, διάσπαση προσοχής, κινητικές και μαθησιακές δυσκολίες. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει μια ραγδαία αύξηση των επιπέδων της αδρεναλίνης στα παιδιά και να μειώσει την αυξητική ορμόνη.

Σε μελέτη που έχει διεξαχθεί σε ιδρύματα αποκατάστασης παραβατικών ανηλίκων, παρατηρήθηκε 44% μείωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς όταν τα παιδιά τέθηκαν σε δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη.

Νευροορμονικό: Έχει μετρηθεί πως η ζάχαρη αυξάνει το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, επηρεάζοντας έτσι τη συνολική νευροορμονική λειτουργία του οργανισμού. Έχει βρεθεί συσχέτιση με την κατανάλωση ζάχαρης και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι δεδομένο πως προκαλεί τη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα οιστραδιόλης στους άνδρες.

Ανοσοποιητικό: Η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση της άμυνας κατά των βακτηριακών λοιμώξεων.

Κακοήθεια: Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί σημαντική παραγωγή τοξινών κατά τον μεταβολισμό της και οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες καρκινογένεσης, δεν θα ήταν υπερβολή λοιπόν να λέγαμε πως η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο. Πράγματι, διάφορες μορφές κακοήθειας έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση ζάχαρης όπως ο καρκίνος του ορθού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του παγκρέατος σε γυναίκες.

Διατροφή υψηλή σε ζάχαρη αυξάνει τη συγκέντρωση των χολικών οξέων στα κόπρανα και των βακτηριακών ενζύμων στο παχύ έντερο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη χολή να παράγει καρκινογόνες ενώσεις που να οδηγήσουν σε καρκίνο των χοληφόρων οδών, της χοληδόχου κύστης και του παχέος εντέρου. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η συστηματική κατανάλωση γλυκών επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού, του λάρυγγα, του προστάτη και των νεφρών (νεφρικό καρκίνωμα). Τέλος, μπορεί να προκαλέσει όγκους του ήπατος και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνου του στομάχου.

Όραση : Η ζάχαρη προκαλεί μυωπία, εξασθενεί την όραση και συμβάλλει στη δημιουργία καταρράκτη.

Η ζάχαρη είναι εθιστική ουσία. Είναι δεδομένο ότι ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Η ζάχαρη είναι μεθυστική, παρόμοια με το αλκοόλ, επομένως προκαλεί αντίστοιχα πρόωρη γήρανση και οδηγεί στον αλκοολισμό. Συμβάλλει στην παχυσαρκία και στον διαβήτη. Προκαλεί αρθρίτιδα, άσθμα και τροφικές αλλεργίες, όπως επίσης και πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένης της ημικρανίας και βέβαια διατροφική κατάθλιψη. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και συμβάλει στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης συνδέεται με άμεση επιδείνωση στα συμπτώματα της σχιζοφρένειας.

Πείτε λοιπόν ΟΧΙ σε οτιδήποτε τεχνητά γλυκό και απολαύστε άφοβα τη φυσική και θεραπευτική γλύκα των φρούτων, φρέσκων και ξερών, του μελιού της στέβιας, του σφένδαμου, για υγεία, μακροημέρευση, ευεξία, Δύναμη Νου και αυξημένη ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ή ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ, αλλά μην γκρινιάζεις για την κατάντια σου !

Κάποια αποσπάσματα είναι από το βιβλίο … αγόρασε το και μελέτησε αν θέλεις να ΚΑΝΕΙΣ κάτι για τον εαυτό σου και την κοινωνία σου.

18 εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης (μαύρης) εκτός κουζίνας! Γιατί ΝΑΙ είναι χρήσιμη η ζάχαρη αλλά όχι για τροφή:

1. Θεραπεύστε μία πληγή κι όμως η ζάχαρη μπορεί να είναι ένα πρώτης τάξεως γιατρικό. Μελέτες, έδειξαν ότι ρίχνοντας κρυσταλλική ζάχαρη σε πληγές από κατακλίσεις, έλκη ποδιών ή ακρωτηριασμούς πριν από τον καθαρισμό, βοηθάτε στην εξάλειψη των βακτηρίων, που αποτρέπουν την επούλωση και προκαλούν χρόνιο πόνο.

2. Για την καμένη γλώσσα… Πόσες φορές (συνήθως από λαιμαργία) δεν έχετε καεί από ένα κομμάτι πίτσας ή από μία ζεστή γουλιά καφέ; Η λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι η μαύρη ζάχαρη. Καταναλώστε μία κουταλιά ή έναν κύβο ζάχαρης και θα απαλλαγείτε γρήγορα από τον πόνο.

3. …και τα πικάντικα φαγητά. Με την ίδια λογική, όταν νιώθετε ότι το φαγητό που καταναλώσατε είναι πολύ πικάντικο, φάτε μία κουταλιά καστανή ζάχαρη. Παρόμοια λειτουργούν τα όξινα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά μια πρέζα μαύρη ζάχαρη είναι η πιο δραστική λύση.

Σε περιπτώσεις ομορφιάς

4. Γλυκιά απολέπιση: Η μαύρη ζάχαρη είναι ιδανικό προϊόν για την απολέπιση σώματος. Μία πολύ απλή συνταγή είναι να αναμείξετε ζάχαρη με λάδι (από αμύγδαλο, jojoba ή ελαιόλαδο) για να δημιουργήσετε μια χαλαρή πάστα. Προσθέστε λίγο αιθέριο έλαιο ή εκχύλισμα βανίλιας, αν σας αρέσει το άρωμα. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε στο ντους.

5. Scrub μπανάνα-ζάχαρη. Όταν οι μπανάνες έχουν φτάσει στο σημείο που δεν είναι πλέον βρώσιμες, χρησιμοποιήστε τις για την ομορφιά σας. Η μπανάνα είναι ενυδατική και λειτουργεί άψογα ως μία πάστα scrub με την προσθήκη ζάχαρης. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε στο ντους.

6. Για απαλά χείλη. Ανακατέψτε λίγο jojoba ή ελαιόλαδο με ζάχαρη άχνη (εναλλακτικά βάλτε κρυσταλλική καστανή ζάχαρη στο μπλέντερ για ένα λεπτό), προσθέστε λίγη μέντα ή εκχύλισμα βανίλιας, αν θέλετε. Τοποθετήστε λίγο από το μείγμα στα χείλη, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ και ταμπονάρετε ό,τι περισσέψει. Τα χείλη σας είναι έτοιμα για φίλημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε τα χείλη σας με μέλι, πριν κοιμηθείτε.

7. Διάρκεια στο κραγιόν Ρίξτε λίγη ζάχαρη στα χείλη σας, αφού τοποθετήσετε το αγαπημένο σας κραγιόν και αφήστε τη για λίγη ώρα. Σκουπίστε ό,τι περισσεύει. Αυτή η τακτική κάνει το κραγιόν σας να διαρκέσει περισσότερη ώρα.

Για τον κήπο

8. Ταΐστε τα… λουλούδια. Προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ανά ένα λίτρο ζεστού νερού για τα νωπά και κομμένα άνθη. Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα κοτσάνια και το ξύδι περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

9. Διώξτε σκουλήκια και παράσιτα. Τα φυτά στον κήπο μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα διαφόρων μικροσκοπικών παρασίτων και σκουληκιών. Για την αντιμετώπισή τους με φυσικό τρόπο, ισχύουν περίπου 2,5 κιλά ζάχαρης για κάθε 250 τ.εκ. του κήπου. Η ζάχαρη θα τροφοδοτήσει μικροοργανισμούς, που θα αυξήσουν την οργανική ύλη του εδάφους, καθιστώντας τον κήπο ένα εχθρικό περιβάλλον για τα παράσιτα.

Για τα μυρμήγκια δε, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. 1ος) Χρησιμοποιείστε βόρακα. Πρόκειται για μια φυσική μεταλλική ένωση, με ph 9 υψηλότερο από την μαγειρική σόδα, ιδανικό για να εξουδετερώσετε μυρωδιές, μούχλα, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι να αναμείξετε βόρακα με ζάχαρη και νερό.

Αυτό λειτουργεί ως «δόλωμα» για τα μυρμήγκια, τα οποία θα πάρουν το μείγμα στη φωλιά τους, δηλητηριάζοντας τη βασίλισσά τους και ολόκληρη της αποικία τους. 2ος) Μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη: Τα μυρμήγκια φέρουν μια όξινη ουσία πάντα μαζί τους για προστασία. Ωστόσο, ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη σε ένα πλαστικό καπάκι, τοποθετημένο σε «στρατηγικό» σημείο του κήπου, μπορεί να κάνει θαύματα.

10. Στήστε παγίδα στις σφήκες. Κάντε ένα απλό σιρόπι βράζοντας ζάχαρη και νερό, γεμίστε ένα βάζο με αυτό και τοποθετήστε το σε ένα σημείο, που θα τραβήξει την προσοχή του σμήνους. Οι σφήκες θα παγιδευτούν μέσα στο βάζο.

11. Απαλλαγείτε από τις μύγες. Φτιάξτε μία λωρίδα με ταινία και ζάχαρη, για να απαλλαγείτε (ειδικά το καλοκαίρι) από τις ενοχλητικές μύγες. Συνδυάστε ίσα μέρη ζάχαρη, μέλι και νερό σε μια κατσαρόλα. Βράστε το μείγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Κόψτε κομμάτια από μονωτική ταινία (η καφέ χρησιμοποιημένη από παλιά χαρτόκουτα είναι ιδανική), κάντε μία τρύπα στην άκρη και έπειτα περάστε ένα κορδόνι από μέσα δημιουργώντας μία θηλιά. Βουτήξτε τις ταινίες στο μείγμα, κρεμάστε τις και αφήστε να στάξουν μέχρι να φύγει το επιπλέον μείγμα (τοποθετήστε μία λεκάνη από κάτω για να μη λερώσετε). Το κολλώδες μείγμα είναι ιδανική παγίδα για τις μύγες.

12. Τέρμα οι κατσαρίδες Αναμείξτε ίσα μέρη ζάχαρη και μπέικιν πάουντερ και πασπαλίστε πάνω από περιοχές, όπου κυκλοφορούν κατσαρίδες. Η ζάχαρη θα γίνει πόλος έλξης για τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες», ενώ το μπέικιν πάουντερ θα τις εξοντώσει. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία συχνά.

13. Γεμίστε πεταλούδες Ο συγγραφέας του «The Garden Butterfly» (Harvard Common Press, 1985), Matthew Tekulsky, προτείνει, εάν θέλετε να γεμίσει ο κήπος σας πανέμορφες πεταλούδες, να ακολουθήσετε την εξής συνταγή: 1 κιλό ζάχαρη 1 ή 2 κουτάκια μπαγιάτικη μπύρα 3 λιωμένες μπανάνες (πάρα πολύ ώριμες) 1 φλιτζάνι μελάσα ή σιρόπι 1 φλιτζάνι χυμό φρούτων 1 σφηνάκι ρούμι Ανακατεύετε όλα τα υλικά πολύ καλά και αλείφετε το μείγμα στα δέντρα, στους φράκτες και όπου αλλού θέλετε στον κήπο σας. Προσοχή όμως, γιατί το συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να «αρέσει» και σε άλλα έντομα.

Για την καθαριότητα

14. Βρώμικα χέρια Εάν τα χέρια σας είναι πάρα πολύ βρώμικα, από λίπος, χρώματα κλπ, προσθέστε ζάχαρη στη σαπουνάδα και πλύνετε εξονυχιστικά. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε ίσα μέρη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Η ζάχαρη θα λειτουργήσει ως φυσική απολέπιση ενώ το λάδι θα λειάνει και θα ενυδατώσει τα χέρια σας.

15. Μπλέντερ, μίξερ και λοιπά Οι μηχανές του καφέ, του κιμά, τα μπλέντερ και όλα τα gadgets της κουζίνας που έχουν λεπίδες, χρειάζονται καλό καθάρισμα και συντήρηση. Η ζάχαρη μπορεί να τα καθαρίσει, απορροφώντας παράλληλα τις μυρωδιές και τα υπολείμματα. Ρίξτε 1/4 φλιτζάνι της ζάχαρης στο σκεύος και βάλτε το να λειτουργήσει για 2 -3 λεπτά. Αδειάστε το μείγμα και σκουπίστε πολύ καλά.

16. Τέρμα οι λεκέδες από το γρασίδι Φτιάξτε μια πάστα από ζεστό νερό και ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε ρούχα και υφάσματα, που είναι λερωμένα από γρασίδι. Αφήστε τα μία ώρα (ή και περισσότερο ανάλογα με τον λεκέ) και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.

από το Edw Hellas

Αναρτήθηκε από Aliki Alisa // 23 Οκτωβρίου 2013 // info facts, Top Articles, ζήσε!


zea_600_253462_MO1T4Q

Ζέας αλεύρι – Triticum Dicoccum – Δίκοκκο Σιτάρι

Ζέας αλεύρι – Triticum Dicoccum – Δίκοκκο Σιτάρι

του Χρήστου Κοσμίδη

“Ιωνική θεραπευτική με βότανα ”

Πλούσιο, σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία, Μαγνήσιο [40%], Χολίνη, βοηθά τους διαβητικούς και αλκοολικούς, κα. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά.

Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Περιέχει δε υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη. Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

-Ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν όπλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

-Αντιμετωπίζει την οστεοπόρωση, μαζί με γιαούρτι, πυκνώνει την οστική μάζα, ενισχύει τα οστά και το σμάλτο των δοντιών.

-Χαλαρώνει τα συνεσταλμένα αγγεία, για να ρέει το αίμα ελεύθερα.

-Βοηθά στην στηθάγχη, από σπασμούς της στεφανιαίας αρτηρίας.

-Βοηθά στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σε κράμπες, σε μυοχαλάρωση σε αϋπνίες.

-Βοηθά και ρυθμίζει την διέλευση νατρίου και καλίου δια των κυτταρικών μεμβρανών.

-Μειώνει την κακή χοληστερόλη [LDL] και αυξάνει την καλή [HDL].

-Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την σύνθεση πρωτεϊνών, ενεργοποιώντας μεγάλο αριθμό ενζύμων.

-Αυξάνει την μνήμη, την φαντασία, την δημιουργικότητα, την πνευματικότητα, με το αμινοξύ [πρωτεΐνη] χολίνη.

-Μαζί με το ασβέστιο [μυοδιεγερτικό], ρυθμίζει την δραστηριότητα των μυών.

-Η έλλειψη Μαγνησίου διευκολύνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων για σχηματισμό θρόμβων και απόφραξη αρτηριών.

Σε αρχαιολογικές έρευνες προϊστορικών οικισμών, στον Ελλαδικό χώρο και στην Μικρά Ασία ευρέθησαν σπόροι Ζέας που χρονολογούνται πέραν των 12.000 ετών, επίσης ευρέθησαν ίχνη ζέας, στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Περσικό κόλπο, καθώς και στην Βόρειο Αφρική, και ονομάζεται Emmer ή aja. Η πόλη των Αθηνών ονομαζόταν και ζείδωρος, γιατί στο έδαφος της καλλιεργείτο εκτός από την ελιά και το δημητριακό ζειά. Το ζειά με το ζήτα δηλώνει την ζωή με το έψιλον γιώτα την μακρά πορεία και με το άλφα που είναι το πρώτο στοιχείο το άριστον την παρουσία του Αιθέρα (το στοιχείο που βρίσκεται παντού και δομεί τα πάντα είναι ο Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία.

Χαρακτηριστική απόδειξη ότι η μαρίνα του Πειραιά αποκαλείται μέχρι και σήμερα Ζέα!

Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα «πυροί τε ζειαί τήδ΄ ευρυφανές κρί λευκόν».

Οι Έλληνες δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι, αυτό προτιμούσαν να το δίνουν στα ζώα. Έτρωγαν ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι. Και μόνο σε μεγάλη ανάγκη έτρωγαν κριθάρι ανάμεικτο με σιτάρι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις απεικονίσεις της θεάς Δήμητρας δεν εμφανίζεται σιτάρι, αλλά Ζειά.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επίσης εκτιμούσαν ιδιαίτερα “τις χάρες” του δημητριακού, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά από Ζέα.

O Θεόφραστος τον 4ο αι. π.Χ, διακρίνει την ζειά σαφώς από την όλυρα (ασπρόσιτος) χαρακτηριζοντάς ως το πλέον αποδοτικότερο από όλα τα είδη των δημητριακών.

Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό από τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται από τη χρησιμοποίηση του σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους. Ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

Ο Μέγας Αλέξανδρος σίτιζε τα στρατεύματα του με ψωμί Ζέας, για να μην αρρωσταίνουν οι άνδρες του, το ίδιο έκαναν, και οι Ρωμαίοι.

Το 1922 οι Κοσμοκράτορες – σιωνιστές που έχουν στόχο ζωής, εδώ και χιλιετίες τον αφανισμό των Ελλήνων, έστειλαν μία επιτροπή, να διαπιστώσει ποια τροφή, είναι σημαντική στην διατροφή των Ελλήνων, διεπίστωσαν ότι ήταν το ψωμί της Ζέας. Κάνοντας αναλύσεις στα χημικά εργαστήρια, απέδειξαν τα ωφελήματα της ζέας, και το 1928, έδωσαν εντολές στα πάντα πρόθυμα φερέφωνά τους, και σε 4 χρόνια θησαύρισαν με την εμπορία της νέας καλλιέργειας, του σιταριού, ενώ μέχρι το 1932 κατάργησαν την καλλιέργεια της Ζέας, με την βοήθεια των ΜΜΕ, δυσφημώντας την σαν ζωοτροφή, ελέγχοντας τους εκδότες και πλαστογραφώντας άλλαξαν την γνώμη του κόσμου, αυτό έγινε αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα, ο απαγορευτικός Νόμος ισχύει ακόμη και σήμερα, απέκλεισαν και την αναφορά του ονόματος Ζέα, από όλα τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες, το μόνο που έμεινε ήταν το λιμάνι Ζέας στον Πειραιά, σημείο φορτοεκφόρτωσης Ζέας, στην αρχαία εποχή.

Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε από το Triticum turgidum (Durum) [το Γερμανικό dienkel ή triticum spelt- το Ιταλικό farro], το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε από το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν από το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Κάποιοι τη μπερδεύουν ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

(Πηγές Γ. Γ. Αϋφαντής «Ο Ιστορικός Εμπαιγμός», και Χ. Γ. Κοσμίδης “Ιωνική θεραπευτική με βότανα”).

Άλλο ζειά άλλο όλυρα τελικά; Στο διαδίκτυο για τη λέξη «Ζειά» στην ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιο κάτω ό μεταφραστής, με ελαφρά συνείδηση, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν την ζειά και το λευκό κριθάρι». Εδώ δολοφονείται ή Ζειά, γιατί ό μεταφραστής, μεταφράζει τη ζωοτροφή «όλύρας» σε «ζειά».

Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά=όλύρας=ζωοτροφή, ενώ ό Όμηρος γνώριζε και τα δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα το σωστό, αυτό που ήθελε και έπρεπε να διδάξει. Εδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας». Όχι ζειά, όπως με ελαφρά συνείδηση και βαρύτατη άγνοια γράφουν οι μεταφραστές. Η ολύρα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα σαν ζωοτροφή. Ήταν μεσογειακό φυτό (Λεξικό «ΗΛΙΟΣ», λήμμα Όροβος). Είναι λογικό να καταλήξει με τον χρόνο ή όλύρα σε όροβο. Στο λεξικό «LIDELL and SCΟΤΤ» θα την βρείτε σαν Σίκαλη η Αγριοσίκαλη, αυτή τη σύγχυση καλλιέργησαν οι φιλέλληνες… για να ξεχάσουμε τη Ζειά.


shutterstock_250872415

Επτά Τροφές Που Οι Ειδικοί Δεν Θα Έτρωγαν Ποτέ

Επτά Τροφές Που Οι Ειδικοί Δεν Θα Έτρωγαν Ποτέ

Επιστήμονες της βιομηχανίας των τροφίμων, ρίχνουν φως σε ορισμένα κατά τ’ άλλα καθημερινά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, τα οποία, ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι γεμάτα τοξίνες και χημικά, παράλληλα, μας δίνουν απλές εναλλακτικές, για μια πιο υγιεινή και καθαρή διατροφή. «Καθαρή διατροφή» σημαίνει να επιλέγουμε φρούτα, λαχανικά τα οποία καλλιεργούνται, μεγαλώνουν και πωλούνται με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Συχνά αυτά είναι βιολογικά και μόνο σπανίως (αν ποτέ) δύνανται να περιέχουν πρόσθετα.

Στην καθημερινότητά μας όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μέθοδοι που ακολουθούνται από τους παραγωγούς τροφίμων δεν είναι ούτε καθαρές, ούτε βιώσιμες για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι να βλάπτεται η υγεία μας, το περιβάλλον ή και τα δύο. Διάβασε και μάθε Πεινασμένος Πλανήτης: Τι τρώει ο κόσμος. και “Μονοκαλλιέργεια” Τα ολέθρια αποτελέσματα από την χρήση της.

Αποφασίσαμε έτσι, να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στη διατροφή μας, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που σκοπό της ζωής τους έχουν να μελετούν και να ανακαλύπτουν τι είναι ασφαλές — και τι όχι — για κατανάλωση. Τους θέσαμε ένα απλό και ξεκάθαρο ερώτημα: «Ποιες τροφές αποφεύγετε;» Δεν υποστηρίζουμε ότι, οι απαντήσεις τους, συνθέτουν μια λίστα «απαγορευμένων τροφών». Πιθανότατα όμως, το να επιλέξετε την εναλλακτική που προτείνουν, θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία — και ηρεμία.

1) Ο ενδοκρινολόγος δεν θα φάει: Ντομάτα σε μεταλλική κονσέρβα !!! Ο Fredrick Vom Saal είναι ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και ασχολείται με τη μελέτη της Βισφαινόλης-Α (bisphenol-A, BPA). Το πρόβλημα: Η συνθετική ρητίνη με την οποία είναι επενδυμένο το εσωτερικό των μεταλλικών κονσερβών, περιέχει τη χημική ένωση BPA. Η έρευνα έχει δείξει ότι η BPA, πέρα από τις ιδιότητες που την κάνουν χρήσιμη στη βιομηχανία πλαστικών, δρα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και ως συνθετικό οιστρογόνο, το οποίο έχει συνδεθεί με ένα φάσμα ασθενειών που πιάνει από αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες, μέχρι καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Δυστυχώς, η οξύτητα του ζωμού της ντομάτας, προκαλεί έκπλυση της BPA, μεταφέροντάς την από τη ρητίνη μέσα στο ζωμό και, στη συνέχεια, μέσα στο φαγητό σας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η BPA στο σώμα των περισσότερων ανθρώπων υπερβαίνει το κρίσιμο εκείνο μέγεθος, πέρα από το αντίστοιχο όπου αρχίζει να επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος και να προκαλείται χρωμοσωμική βλάβη στα ωάρια των πειραματόζωων. «Είναι δυνατό να ληφθούν 50 mcg BPA ανά λίτρο, από μια κονσέρβα ντομάτας και αυτή είναι μια ποσότητα που θα έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νεότερους», λέει ο vom Saal· «εγώ ούτε που πλησιάζω κονσέρβα ντομάτας». Η λύση: Επιλέξτε ντομάτες σε γυάλινα μπουκάλια (τα οποία δεν περιέχουν εσωτερική επίστρωση ρητίνης). Μπορείτε επιπλέον, να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων τύπων συσκευασιών Tetra Pak.

Συμβουλή εξοικονόμησης: Εάν η συνταγή σας το επιτρέπει, αντί για κονσέρβα ντομάτας, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένη σάλτσα ζυμαρικών (σε γυάλινο μπουκάλι). Για να είναι η γεύση της σάλτσας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική γεύση της ντομάτας, ψάξτε για σάλτσες με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) και όσο το δυνατό λιγότερα επιπρόσθετα μυρωδικά και άλλα υλικά, αλλιώς ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη συνταγή σας. Διάβασε Βότανα για θεραπεία ή Φάρμακα-Φαρμάκια

2) Ο κτηνοτρόφος δεν θα φάει: Βοδινό που έχει ανατραφεί με καλαμπόκι: Ο Joel Salatin είναι συνιδιοκτήτης των Polyface Farms, καθώς και συγγραφέας πολλών Ψβιβλίων επί του θέματος της αειφόρου γεωργίας (σ.μτφ.: αρχές της αειφόρου γεωργίας). Το πρόβλημα: Μέσω της εξέλιξης των ειδών στη Φύση, τα βοοειδή αναπτύχθηκαν έτσι ώστε να τρέφονται με χορτάρια, όχι με σιτηρά. Στην εποχή μας όμως, οι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα ζώα τους με καλαμπόκι και σόγια, έτσι ώστε τα ζώα να κερδίζουν πιο γρήγορα βάρος, για να μπορούν να τα στείλουν πιο σύντομα προς σφαγή.

Ωστόσο, περισσότερα χρήματα για τους κτηνοτρόφους (και χαμηλότερες τιμές στα καταστήματα), σημαίνει δυστυχώς πολύ λιγότερη θρεπτική αξία για εμάς. (Γενικά το κρέας έχει ελάχιστη αξία διατροφική για τον άνθρωπο, καθόλου έως ελάχιστη, άρα μπορεί αν αποφεύγεται η να καταναλώνετε ελάχιστα και με επίγνωση διάβασε Ποσότητα φαγητού …και το μέγεθος μετράει)

Σε μια πρόσφατη αναλυτική έρευνα που συντονίστηκε από τον Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και με ερευνητές του Clemson University, βρέθηκε ότι, σε σύγκριση με βοδινό που έχει εκτραφεί με καλαμπόκι, το κρέας από βοοειδή που έχουν εκτραφεί με χορτάρι, είναι πλουσιότερο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ενώ ταυτόχρονα έχει λιγότερο από τα φλεγμονώδη ω-6 λιπαρά οξέα και επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα σε κορεσμένα λίπη, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις. «Οφείλουμε να σεβαστούμε το γεγονός ότι οι αγελάδες είναι φυτοφάγα ζώα, και αυτό δεν σημαίνει να τα ταΐζουμε με καλαμπόκι και κοπριά από κοτόπουλο», λέει ο Salatin.

Η λύση: Αγοράστε βοδινό που έχει εκτραφεί με χορτάρι, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε εξειδικευμένα κρεοπωλεία, και συνεταιρισμούς αγροτών. Συνήθως έχει ειδική ένδειξη, καθώς είναι λίγο ακριβότερο. Εάν δεν το βλέπετε εκεί, ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας. Συμβουλή εξοικονόμησης: Τα κομμάτια με κόκκαλο είναι φτηνότερα, καθώς ο τελικός καταναλωτής χρεώνεται επιπλέον για να πάρει το κρέας ξεκοκαλισμένο. Επίσης, εάν έχετε πρόσβαση σε κάποιον κτηνοτρόφο, μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από εκείνον.

3) Ο τοξικολόγος δεν θα φάει: Popcorn στον φούρνο μικροκυμάτων: Η Olga Naidenko είναι υψηλόβαθμη ερευνήτρια στο Environmental Working Group. Το πρόβλημα: Οι χημικές ουσίες από τις οποίες αποτελείται η εσωτερική επένδυση της σακούλας (μεταξύ των οποίων είναι και το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ – PFOA), ανήκουν σε μια κατηγορία χημικών στοιχείων τα οποία δύνανται να προκαλέσουν στειρότητα στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το UCLA. Επιπλέον, σε δοκιμές σε ζώα, αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων κάνει τις ουσίες αυτές να εξατμίζονται από την εσωτερική συσκευασία – και να μεταναστεύουν μέσα στο ποπ κορν σας. «Μένουν στο σώμα σας για χρόνια και η συσσώρευση είναι αθροιστική», λέει η Naidenko και αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές ανησυχούν, ότι τα επίπεδα στον άνθρωπο θα μπορούσαν να αυξάνονται σταδιακά και να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα εκείνα, πέρα από τα οποία προκαλούνται καρκίνοι στα πειραματόζωα. Η DuPont και άλλες κατασκευάστριες εταιρείες στις ΗΠΑ, έχουν υποσχεθεί να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση του PFOA έως το 2015, ανταποκρινόμενες σε ένα σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (US Environmental Protection Agency), αλλά εκατομμύρια σακούλες των ποπ κορν θα έχουν πωληθεί μέχρι τότε.

Διάβασε Ο Άγνωστος Χημικός Πόλεμος Η λύση: Φτιάξτε το ποπ κορν σας με τον παραδοσιακό τρόπο: σε μια κατσαρόλα. Για γεύση, μπορείτε να προσθέσετε πραγματικό βούτυρο ή αποξηραμένα αρτύματα. Συμβουλή εξοικονόμησης: Το να φτιάχνετε το δικό σας ποπ κορν, έρχεται σχεδόν τσάμπα!

4) Ο διευθυντής αγροκτήματος δεν θα φάει: Συμβατικές (μη βιολογικές) πατάτες, καρότα, κρεμμύδια: Ο Jeffrey Moyer είναι ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης Βιολογικών Προϊόντων των ΗΠΑ (National Organic Standards Board). Το πρόβλημα: Τα ριζωματώδη ή βολβοειδή λαχανικά (αυτά που ο καρπός τους γίνεται κάτω από το χώμα) απορροφούν ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τα οποία, μετά τον ψεκασμό του φυτού, πάντα καταλήγουν στο χώμα. Ειδικά οι πατάτες (το δημοφιλέστερο λαχανικό) ψεκάζονται με μυκητοκτόνα κατά την ανάπτυξή τους και, στη συνέχεια, με ζιζανιοκτόνα πριν τη συγκομιδή.

Αφού τις βγάλουν από το χώμα, οι πατάτες ψεκάζονται πάλι, με ειδικά χημικά, για να μη βλαστήσουν. «Δοκιμάστε αυτό το πείραμα: Αγοράστε μια συμβατική πατάτα από ένα οπωροπωλείο, φυτέψτε την και προσπαθήστε να την κάνετε να βγάλει βλαστούς. Δεν θα το καταφέρετε», λέει ο Moyer, ο οποίος είναι επίσης Διευθυντής Αγροκτήματος για το Rodale Institute (το οποίο ανήκει στην Rodale Inc. την εταιρεία που εκδίδει το Prevention). «Έχω μιλήσει με παραγωγούς πατάτας και αυτό που μου λένε, κατάμουτρα, είναι ότι, οι ίδιοι, δεν θα έτρωγαν ποτέ τις πατάτες που πουλάνε. Πάντα έχουν ξεχωριστά παρτέρια, στα οποία καλλιεργούν πατάτες για δική τους κατανάλωση, χωρίς όλα αυτά τα χημικά». (σκεφτείτε ότι τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις πατάτες που τρώμε στο σπίτι, αλλά και στα εστιατόρια, ταβέρνες, fast food, κτλ)

Η λύση: Να αγοράζετε πατάτες βιολογικής καλλιέργειας. Το εξωτερικό πλύσιμο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς όλα αυτά τα χημικά απορροφώνται εσωτερικά, στην ψίχα της πατάτας. Συμβουλή εξοικονόμησης: Οι βιολογικές πατάτες είναι σχετικά φτηνές και λίγο μόνο ακριβότερες από τις συμβατικές.

5) Ο εμπειρογνώμονας αλιείας δεν θα φάει: Σολομό ιχθυοτροφείου: Ο Δρ David Carpenter, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία και το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο στο Albany, δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό Science, σχετικά με τη μόλυνση στα ψάρια. Το πρόβλημα: Δεν είναι η φυσική κατάσταση του σολομού, να στριμώχνεται μέσα σε σιλό και να τρέφεται με σόγια, με απόβλητα πτηνοτροφείων και υδρολυμμένα φτερά κοτόπουλου. Ως αποτέλεσμα, η σάρκα του σολομού είναι φτωχότερη σε βιταμίνη D και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών PCBs, βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας και φυτοφαρμάκων, όπως η διοξίνη και το DDT.

Σύμφωνα με τον Carpenter, τα πιο μολυσμένα ψάρια προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη. «Για να καταναλώνετε τέτοιο είδος σολομού και ταυτόχρονα να μην αυξήσετε τον κίνδυνο καρκίνου, θα έπρεπε να τρώτε ένα δείπνο τέτοιου σολομού κάθε 5 μήνες», λέει ο Carpenter, του οποίου η μελέτη του 2004 για τη μόλυνση των ψαριών είχε λάβει μεγάλης έκτασης δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης, «…τόσο άσχημη είναι η κατάσταση».

Προκαταρκτικές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει επίσης το DDT με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά μερικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Υπάρχει επίσης ανησυχία για τις μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή αυτών των ψαριών. Όταν τρώτε σολομό ιχθυοτροφείου, παίρνετε μια καλή δόση από αυτά τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά. Η λύση: Προτιμήστε άγριο σολομό Αλάσκας. Αν στη συσκευασία γράφει «Ατλαντικού», τότε οπωσδήποτε είναι ιχθυοτροφείου. Δεν έχουν απομείνει εμπορικά αλιεύματα άγριου σολωμού στον Ατλαντικό. Συμβουλή εξοικονόμησης: Ο άγριος σολωμός Αλάσκας, σε κονσέρβα, είναι σχετικά οικονομικότερος. (Διάβασε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

6) Ο ερευνητής του καρκίνου, δεν θα πιει: Γάλα που παράγεται με τεχνητές ορμόνες: Ο Rick North είναι ο συντονιστής της δράσης «Εκστρατεία για την Ασφάλεια των Τροφίμων», της οργάνωσης «Γιατροί του Όρεγκον για την Κοινωνική Ευθύνη» και πρώην Δ/νων Σύμβουλος του παραρτήματος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society), στο Όρεγκον.

Το πρόβλημα: Οι γαλακτοπαραγωγοί χορηγούν στις αγελάδες τους τεχνητή αυξητική ορμόνη των βοοειδών (rBGH ή rBST, όπως είναι επίσης γνωστή), προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι η rBGH αυξάνει επίσης λοιμώξεις του μαστού στις αγελάδες, προκαλώντας ακόμα και την εμφάνιση πύον στο γάλα. Οδηγεί επίσης στην εμφάνιση, στο γάλα, υψηλών επιπέδων μιας ορμόνης που ονομάζεται «ινσουλίνη αυξητικού παράγοντα» (Insulin-like Growth Factor ή IGF-1). Στους ανθρώπους, αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα του IGF-1 μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.Διάβασε Γάλα ή Δηλητήριο

«Όταν η κυβέρνηση ( στις ΗΠΑ ενέκρινε την rBGH, θεωρήθηκε ότι η IGF-1 στο γάλα θα εξουδετερώνονταν μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα», λέει ο North. Όπως αποδείχτηκε όμως, η καζεΐνη στο γάλα προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος της IGF-1, σύμφωνα με πολλές ανεξάρτητες μελέτες. «Δεν είναι 100% αποδεδειγμένο ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στους ανθρώπους, από αυτό», παραδέχεται North. «Ωστόσο, η ορμόνη αυτή έχει απαγορευτεί στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες». ( η rBGH είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση)

Η λύση: Μελετήστε τις ετικέτες και βεβαιωθείτε ότι γράφουν «rBGH-free», «rBST-free», «χωρίς τεχνητές ορμόνες» ή «βιολογικό γάλα». Οι ετικέτες αυτές δηλώνουν προϊόν χωρίς rBGH. Συμβουλή εξοικονόμησης: ( δεν χρειάζεται, ήδη στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση αυτής της ορμόνης στην παραγωγή γάλακτος και πιείτε γάλα από καρπούς ή ρύζι).

7) Ο εμπειρογνώμονας βιολογικών τροφίμων, δεν θα φάει ποτέ: Συμβατικά (μη βιολογικά) μήλα: Ο Mark Kastel, πρώην εκτελεστικό στέλεχος της αγροτικής βιομηχανίας, είναι συν-διευθυντής στο Cornucopia Institute, έναν οργανισμό που αντικείμενό του έχει την έρευνα και διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής και ο οποίος προωθεί την ιδέα των βιολογικών προϊόντων.

Το πρόβλημα: Εάν υπήρχε διαγωνισμός για τα «περισσότερο ποτισμένα με ζιζανιοκτόνα» φθινοπωρινά φρούτα, ο νικητής θα ήταν τα μήλα. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος; Τα μήλα μπολιάζονται μεμονωμένα (κατάγονται από ένα δέντρο), έτσι ώστε κάθε ποικιλία να διατηρεί την ξεχωριστή γεύση της. Ως εκ τούτου, τα μήλα δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα παράσιτα και γι’ αυτό χρειάζεται να ψεκάζονται συχνά. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι τα κατάλοιπα αυτά δεν είναι επιβλαβή.

Αλλά ο Kastel ανταπαντά ότι είναι κοινή λογική να προσπαθεί κανείς να περιορίζει την έκθεσή του στα χημικά αυτά, περιορίζοντας τα πιο ραντισμένα φρούτα, τα οποία είναι τα μήλα. «Οι εργάτες στα αγροκτήματα εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου», λέει. Και, επιπλέον, ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν αρχίσει να συνδέουν την υψηλή επιβάρυνση του σώματος με φυτοφάρμακα (ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης) με τη Νόσο του Πάρκινσον.

Η λύση: Αγοράστε βιολογικά μήλα. Συμβουλή εξοικονόμησης: Εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε βιολογικά, φροντίστε να πλένετε καλά και να ξεφλουδίζετε τα συμβατικά μήλα. Ωστόσο, ο Kastel προσωπικά αρνείται να συμβιβαστεί. «Θα προτιμούσα να συμβιβαστώ, περιορίζοντας άλλα πράγματα, όπως τις αγορές διάφορων ακριβών ηλεκτρονικών gadget», λέει. «Κάνοντας κάνα δύο τέτοιους μικρούς συμβιβασμούς, εξοικονομούν στην οικογένειά μου μια βιολογική και υγιεινή διατροφή». Διάβασε Σημαντικά λάθη στην κουζίνα κι όχι μονάχα των αρχάριων

Διασκευή και ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά, άρθρο περί διατροφής, που παρουσιάστηκε στο Fox News

Αν παρατηρήσετε λίγο προσεκτικά τους ανθρώπους μπορείτε να καταλάβετε σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια –από τη μορφή του σώματός, από το χρώμα του δέρματος, από την οσμή που έχουν, ακόμη και από τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε– με τι τρέφονται. Για παράδειγμα κάποιος που η δίαιτά του βασίζεται στο κρέας έχει ένα κοκκινωπό δέρμα, είναι ανυπόμονος και επιθετικός στην έκφραση, συνήθως έχει περιττά κιλά, ειδικά αν συνδυάζει το κρέας με τηγανιτές πατάτες, ξινές λαδερές σαλάτες και γλυκά στη συνέχεια. Αν καταναλώνει και αλκοόλ τότε θα είναι σίγουρα υπέρβαρός μετά τα τριάντα του.

Κάποιος που βασίζει τη διατροφή του σε junk food, δηλαδή «πνίγεται» ευτυχισμένος μέσα σε ένα διπλό χάμπουργκερ, λατρεύει πίτσες και γύρους, συνήθως έχει περιττά κιλά γιατί τρώει γρήγορα, μασάει ελάχιστα όταν τρώει και δεν χορταίνει ποτέ πραγματικά γιατί ο οργανισμός του δεν παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που τις χρειάζεται. Κάποιος που προσέχει τι τρώει υπολογίζοντας τις ουσίες που βάζει μέσα του, συνήθως έχει καλές αναλογίες, αλλά και μία ήρεμη φωνή, είναι συναισθηματικά πιο ισορροπημένος και πιο χαλαρός.

Η ζωή είναι ενέργεια που διατηρείται από την ζωτική ενέργεια ή Οργόνη, στα σανσκριτικά ονομάζεται και Πράνα υπάρχει παντού γύρω μας –στο νερό, στον αέρα, στα τρόφιμα. Όμως περισσότερη Οργόνη θα βρούμε εκεί που ο αέρας είναι καθαρός: σε ένα βουνό ή σε ένα δάσος, κοντά σε μια πηγή νερού, μακριά από το νέφος της πόλης. Ένα φρέσκο μήλο, που μόλις το κόψαμε από τη μηλιά στην οποία μεγάλωσε χωρίς φυτοφάρμακα, θα είναι πολύ πιο πλούσιο σε ζωτική ενέργεια από ένα μήλο που έχει σχεδόν μισό σαπίσει σε ράφι του σούπερ μάρκετ. Αν πιούμε νερό από ένα πηγάδι στο βουνό θα καταλάβουμε τι σημαίνει «ζωντανό νερό», που δεν έχει καμία σχέση με το εμφιαλωμένο του περιπτέρου.

Αυτή τη ζωτική ενέργεια μπορούμε να τη νιώσουμε ως φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανανέωση. Οι σύγχρονοι Φυσικοί πλέον έχουν για δεδομένο ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από Ενέργεια. (Κάτι που οι φιλόσοφοι όλων των εποχών και όλων των θεωρήσεων αυτό το λένε)

Το σώμα μας δεν είναι ουσιαστικά κάτι στερεό και σταθερό, απλά τα μόρια μας κινούνται πολύ γρήγορα και αυτή η κίνηση δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Και όμως μπορούμε να δούμε την αλλαγή αυτή στην έκφραση του προσώπου μας, η οποία δείχνει τη διάθεση μας, την κατάσταση της σωματικής αλλά και ψυχολογικής υγείας, το επίπεδο «ζωντάνιας», δηλαδή ζωτικής ενέργειας που έχουμε ή δεν έχουμε Αιθέρας vs Σχετικότητα και orgonites και Οργονίτες, Η Ενεργειακή Δύναμη

Ένα ώριμο κόκκινο μήλο, πάνω στη μηλιά όπως είπαμε, είναι γεμάτο με ζωτική ενέργεια. Για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η ενέργεια θα παραμείνει στη κορυφή της, το μήλο θα είναι γεμάτο Οργόνη και αν το φάμε αργά μασώντας την κάθε μπουκιά μας πολλές φορές –μέχρι και 30!–, τότε θα αφομοιώσουμε όλη τη Οργόνη από μέσα του.

Ο χρόνος όμως θα παίξει αναπόφευκτα το ρόλο του: Όσο περισσότερο είναι εκτός μηλιάς, τόσο λιγότερη Οργόνη περιέχει. Το φρέσκο φρούτο και λαχανικό, όπως και το φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, έχουν πολύ περισσότερη Οργόνη από τα κατεψυγμένα, συσκευασμένα, επεξεργασμένα, ζεσταμένα φαγητά. Ειδικά βλαβερά και χωρίς Οργόνη θεωρούνται τα φαγητά και ποτά ζεσταμένα στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι λοιπόν, επειδή η ζωτική ενέργεια ενός τροφίμου σβήνει με το πέρασμα του χρόνου, τότε το τρόφιμο μαραίνεται και χάνει το άρωμά του και τη γεύση του.

Ας πάρουμε ένα οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό για παράδειγμα: το σώμα του δεν διαφέρει και παρά πολύ από το δικό μας το σώμα, με την έννοια ότι, όταν το ζεστάνουμε ή καταψύχουμε, αυτό δεν επιβιώνει. Η τροφή χάνει την ζωτική της ενέργεια με πολύ βράσιμο και κατάψυξη. Αν κόψουμε ένα μήλο σε κομμάτια και δεν το φάμε, αμέσως μετά θα παρατηρήσουμε ότι θα κιτρινίσει και θα μαραθεί πολύ γρήγορά γιατί θα χάσει τη ζωτική του ενέργεια. Όταν κάνουμε φρέσκο χυμό από ένα φρούτο, η ζωτική ενέργεια παραμένει στο χυμό μόνο 20 λεπτά!

Τι να πούμε για τη συσκευασία; Οι επεξεργασμένες τροφές συνήθως είναι συσκευασμένες σε κονσέρβες, κουτιά ή είναι καταψυγμένες. Όλες αυτές οι τροφές έχουν χάσει την Οργόνη τους, τη ζωτική τους ενέργεια, και καλά είναι να τις αποφεύγουμε όσο γίνεται. Άλλωστε οι ειδικοί και αυτοί που τις ετοιμάζουν για να μας τις προσφέρουν, ακριβοπληρώνοντας τες, ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΡΩΝΕ οι ίδιοι, ούτε τις δίνουν στην οικογένεια τους. !!


2121

Γάλα ή Δηλητήριο..?

ΣΟΚ!Η αλήθεια για το ασβεστίο στο γάλα!

Η χειρότερη πηγή ασβεστίου

Μήπως αυτό σημαίνει ότι μας έχουν κοροϊδέψει και το γάλα δεν περιέχει ασβέστιο;

Φυσικά όχι. Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και… εξέρχεται από αυτό σαν άχρηστο

Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα.

Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο . Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της

διαδικασίας της παστερίωσης.

Χιλιάδες εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι εκείνοι που πίνουν 3 – 4 ποτήρια γάλα την ημέρα, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

Αυτό είναι άσχημα νέα για εκείνους που ενδιαφέρονται για την υγεία των οστών τους και που πίστευαν ότι το γάλα ήταν μια εύκολη λύση στο πρόβλημα αυτό.

Στην πραγματικότητα, η καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον άνθρωπο είναι στα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς που τρώτε.

Και υπάρχουν άλλες πηγές για ασβέστιο που ξεπερνούν πολύ κάθε τι που μπορείς να βρεις στο γάλα.

Η κράμβη, το γογγύλι, τα πράσινα λάχανα και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι όλα άριστες πηγές απορροφήσιμου ασβεστίου. Η κράμβη έχει 200 mg ανά φλιτζάνι μαγειρεμένα, τα πράσινα λάχανα ανεβαίνουν στα 300 mg και τα πράσινα από τα γογγύλια περιέχουν 450 mg.

(ΔΕΣ ΦΩΤΟ.. ΠΙΝΑΚΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)

Ναι αλλά μας αρέσει το γάλα, είναι απαραίτητο σε γλυκά και φαγητά, είναι και εύγευστο, τι κάνουμε; Πίνουμε Γάλα από Αμύγδαλα, Φουντούκια, Καρύδια, Καρύδα, όλα γάλατα φυσικά και αφομοιώσιμα από το ανθρώπινο σώμα.

Κατεργασμένο γάλα και καρδιά

Άσχημα νέα. Η διαδικασία της ομογενοποίησης δημιουργεί το ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση ξανθίνης (xanthine oxidate) που καταστρέφει τις αρτηρίες σας και να συμβάλλει στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων και τη δημιουργία της αρτηριακής πλάκας.

Ομογενοποιημένο γάλα και σταθεροποίηση

Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ομογενοποιημένου γάλακτος, το γάλα «σταθεροποιείτε» με τοξικές ουσίες από πολλά γαλακτοκομεία. Για να προσδιορίσετε αν το γάλα που αγοράζετε είναι σταθεροποιημένο, δοκιμάστε αυτό το εύκολο τεστ. Ρίξτε λίγο γάλα σε ένα ποτήρι και αφήστε το να μείνει έξω από το ψυγείο. Εάν το γάλα γίνει ξινό, δεν έχει σταθεροποιηθεί. Εάν το γάλα γίνει πικρό, έχει χημικώς σταθεροποιηθεί.

Αυξητική ορμόνη γάλακτος Αγελαδινό γάλα και υγεία

Οι διαφημιστικές εκστρατείες για το αγελαδινό γάλα μπορούν να κάνουν τον καθένα να σκεφτεί ότι το γάλα είναι ένα απαραίτητο και φυσικό προϊόν για τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, πιάνουν κατευθείαν ένα μπουκάλι με γάλα ή μία φέτα τυρί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην χρησιμοποιεί κανείς τα γαλακτοκομικά ως πηγή θρεπτικών ουσιών.

Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι προσαρμοσμένο και κατάλληλο για τις διατροφικές ανάγκες του νεαρού μοσχαριού το οποίο διπλασιάζει το βάρος του σε 47 ημέρες, και μεγαλώνει για να φτάσει στα 140 κιλά σε ένα χρόνο. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος που πίνει το γάλα άλλου είδους ζώου, και το μόνο είδος που συνεχίζει να πίνει γάλα πέρα από τη βρεφική ηλικία (ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΣΧΑΡΙ ).Επιπλέον, περίπου το 90% του πληθυσμού των ενηλίκων στον πλανήτη (στη Μ. Βρετανία το ποσοστό είναι γύρω στο 25%) έχει έλλειψη του ενζύμου που χρειάζεται για να χωνευθεί το γάλα. Το ένζυμο λακτάση είναι παρόν στα βρέφη ώστε να μπορούν να χωνέψουν το γάλα της μητέρας τους, και τα επίπεδα μειώνονται σταδιακά μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Οι ενήλικες που έχουν έλλειψη του ενζύμου υποφέρουν από φούσκωμα, πόνους στο στομάχι, διάρροια και αέρια αν πιουν γάλα.

Η πιο σημαντική σύνδεση μεταξύ γάλακτος και προβλημάτων υγείας είναι ίσως ο ρόλος που παίζουν τα γαλακτοκομικά στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων. Υπερβολικά κορεσμένα λίπη στη διατροφή οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση, όπου οι αρτηρίες γεμίζουν με χοληστερόλη και δεν μπορούν να επιτρέψουν την κυκλοφορία του αίματος στα ζωτικά όργανα. Η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται για περίπου την μισή ποσότητα κορεσμένων λιπών που καταναλώνονται από το μέσο άνθρωπο. Τα υπόλοιπα κορεσμένα λίπη προέρχονται από το κρέας. Η Μ. Βρετανία έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στον κόσμο.

Ο Δρ. Benjamin Spock, ειδικός στη φροντίδα του παιδιού, ο οποίος κάποτε πρότεινε την κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά, έχει ταχθεί με αρκετούς γιατρούς που αμφισβητούν τη θρεπτική αξία του, και προειδοποιούν πως υπάρχει πιθανή σύνδεση με τον νεανικό διαβήτη και τις αλλεργίες. «Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για τα μωρά» , λέει ο Δρ. Spock, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Δρ. Frank Oski, διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins και από τον Δρ. Neal Barnard, πρόεδρο της Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (Physicians Committee for Responsible Medicine) που αριθμεί 6.000 μέλη). Ο Δρ. Oski δηλώνει πως το αγελαδινό γάλα είναι υπερεκτιμημένο ως πηγή ασβεστίου και συχνά είναι μολυσμένο με ίχνη αντιβιοτικών, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και πεπτικά προβλήματα, ενώ έχει συνδεθεί με τον νεανικό διαβήτη. [3]ειδών

Για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος, πολλές αγελάδες σήμερα εμβολιάζονται με την αυξητική ορμόνη των βοοειδών (BGH) που προκαλεί λοιμώξεις στους μαστούς τους. Στη συνέχεια, αντιμετωπίζονται με μια μυριάδα αντιβιοτικών και φαρμάκων sulfa. Τα ιχνοστοιχεία των φαρμάκων αυτών βρέθηκαν στο γάλα τους και να καταλήγουν σε εκείνους που ήπιαν αυτό το γάλα.

Ελλείψεις και ασθένειες που έχουν συνδεθεί με το γάλα

Ομογενοποιημένο, σταθεροποιημένο και BFH γάλα έχει συνδεθεί με την έλλειψη σιδήρου, αλλεργίες, διάρροια, παραρρινοκολπίτιδα, κράμπες, κρυολογήματα και γρίπη, διαβήτη, μολύνσεις αυτιών, οστεοπόρωση, άσθμα, δυσκοιλιότητα, χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους, ακμή, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, ασθένεια του Lou Gehrig, καταρράκτη, αναιμία, γαστρεντερική αιμορραγία, αρτηριοσκλήρωση και άλλες ασθένειες.

Η Βιομηχανία Γάλακτος έχει κάνει καλή δουλειά στην πλύση εγκεφάλου μας στο να πιστέψει ότι το γάλα είναι καλό για εμάς. Δεν είναι αλήθεια.

Εδώ είναι δύο βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε που θα τεκμηριώνουν τα όσα είπα:

The Deadly Poison, by Robert Cohen

The Milk Book, by William Campbell Douglas.


shutterstock_112180973

Διάλεξε Προσεκτικά τι Βάζεις στο Σώμα σου

Διατροφή ! Διάλεξε Προσεκτικά τι Βάζεις στο Σώμα σου

“Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι.”

Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Η τροφή από παλιά συμβόλιζε την δύναμη και το κύρος.

Για παράδειγμα , τον 17ο αιώνα στην Αγγλία η ζάχαρη αποτελούσε είδος πολυτελείας

και ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών και των πλουσίων.

Η διατροφή έχει πολλές όψεις, ικανοποιεί το αίσθημα γεύσης και όρεξης, παίζει ρόλο στις κοινωνικές συγκεντρώσεις, προσθέτει χρώμα στο σπίτι και την αγορά, αλλά πάνω από όλα αποτελεί βασικό αγαθό και δικαίωμα του ανθρώπου, προκείμενου να ζήσει και να δημιουργήσει. Από χημική άποψη, μπορεί να οριστεί σαν οποιοδήποτε φυσικής προέλευσης υγρό ή στερεό προϊόν που μπορεί να παράσχει στο σώμα ενέργεια και υλικό για ανάπτυξη, επισκευή και αναπαραγωγή.

Οι ουσίες εκείνες, από τις οποίες αποτελείται η τροφή και οι οποίες εκπληρώνουν τις παραπάνω λειτουργίες, ονομάζονται θρεπτικές ουσίες ή θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν δυο κύρια είδη θρεπτικών ουσιών – οι μακροθρεπτικές ουσίες (υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες) και οι μικροθρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Σχεδόν καμιά τροφή δεν περιέχει μια μόνο θρεπτική ουσία. Οι πιο πολλές μη επεξεργασμένες τροφές είναι σύνθετα μίγματα, που αποτελούνται κυρίως από μακροθρεπτικά συστατικά σε διάφορες αναλογίες και από μικροθρεπτικά συστατικά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Η τροφή περιέχει επίσης νερό και ίνες, δυο ζωτικές ουσίες που θεωρούνται και αυτές μακροθρεπτικές, επειδή το ποσό τους που περιέχεται στα τρόφιμα είναι μεγάλο, σε σχέση με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία.

Η διατροφή, το τι, πώς και πόσο πρέπει να τρώμε, η ποιότητα ή η θερμιδική αξία των τροφών δεν ενδιέφερε καθόλου, ούτε είχε ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο του χωριού, ή και της πόλης στον τόπο μας πριν 30 ή 50 χρόνια. Τότε το κύριο πρόβλημα ήταν συχνά αν είχαν να φάνε την επομένη ή τι θα έκαναν ένα βαρύ χειμώνα, ήταν δηλαδή κυρίως πρόβλημα επάρκειας των τροφίμων και επιβίωσης. Τώρα όμως το κύριο πρόβλημα διατροφής στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η υπερκατανάλωση, η κακή ή λάθος διατροφή και το πόσο ευθύνεται για κακή υγεία, ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Το πως και γιατί τρώμε όπως τρώμε απαιτεί σκέψη και κριτική στάση καθώς μία κατ’ εξοχήν φυσική λειτουργία έχει μετατραπεί – για το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη – σε κοινωνική εκδήλωση κατανάλωσης βιομηχανικών προϊόντων, καθιστώντας αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων. Ας μην ξεχνάμε ότι το τι τρώμε καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες μερικούς μόνο από τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε ή να αλλάξουμε άμεσα. Τέτοιοι είναι: Το που ζούμε (σε παραθαλάσσια πόλη, σε βουνό), τι υπάρχει στην αγορά, πόσο κοστίζει, πώς διαφημίζεται, πώς διασκεδάζουμε, πόσο χρόνο της ζωής μας αφιερώνουμε στο φαγητό, κ.α.

Ο άνθρωπος δεν τρέφεται μόνο για να ζήσει. Η διατροφική του συμπεριφορά επηρεάζεται και διαμορφώνεται από το περιβάλλον που ζει, τις παραδόσεις, τις αξίες, τη θρησκεία και γενικά από τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται κατά το διάστημα της ένταξης του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Πρωταρχικό ρόλο βέβαια σ’ αυτό παίζει η οικογένεια. Αρχικά οι γονείς με τα διατροφικά τους πιστεύω επηρεάζουν άμεσα το παιδί αναφορικά με την πρόσληψη της τροφής. Το παιδί δεν έχει καμιά ελευθερία στην επιλογή του φαγητού του.

Φράσεις όπως “αν δεν φας το φαγητό σου, δεν θα σου δώσω το γλυκό που έφτιαξε η μαμά” ακούγονται συχνά κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το γλυκό αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό. Οι γονείς έτσι χρησιμοποιούν την τροφή ως μέσο αγάπης, τιμωρίας ή ανταμοιβής και όσον αφορά τα γλυκά, δεν τα εντάσσουν στο γεύμα όπως κάποια άλλη τροφή, προσδίδοντάς τους έτσι μια υπέρμετρη αξία. Ο διαχωρισμός της τροφής (από τους γονείς) σε “καλή” και “κακή” δημιουργεί στο παιδί ενοχές και εσωτερικές συγκρούσεις οι οποίες παραμένουν σε όλη του τη ζωή.

Επιπροσθέτως η επαφή του παιδιού με το σχολικό περιβάλλον δημιουργεί νέες διατροφικές συνήθειες, εκ των οποίων μερικές μεταφέρονται και στο σπίτι. Οι συνήθειες, όμως οι οποίες αποκτήθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού υπερισχύουν. Αργότερα κατά την εφηβεία, νέες και διαφορετικές διατροφικές συνήθειες υιοθετούνται, όπως χάμπουργκερ, τσιπς, κόκα κόλα κλπ., που συμβολίζουν την προσπάθεια απαγκίστρωσης των εφήβων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και συνιστούν κινήσεις προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Ο έφηβος “πρέπει” να τρώει αυτές τις τροφές και μάλιστα σε συγκεκριμένο μέρος (fast food) για να γίνει αποδεκτός από την παρέα του. Καθώς το άτομο ενηλικιώνεται αποκτά νέες εμπειρίες και δέχεται καινούργιες επιδράσεις που διευρύνουν πιο πολύ τις διατροφικές του συνήθειες. Την περίοδο αυτή το άτομο έρχεται σε επαφή με άλλα πρόσωπα, γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς (με τα ταξίδια) και εντάσσεται σε νέες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης διατροφικές συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής αλλάζουν λόγω κάποιας πάθησης (π.χ.: σακχαρώδης διαβήτης) η λόγω των διατροφικών μηνυμάτων της εποχής και άλλοτε ως αποτέλεσμα κάποιας καινούργιας τάσης στη διατροφή. Η τροφή από παλιά συμβόλιζε την δύναμη και το κύρος. Για παράδειγμα , τον 17ο αιώνα στην Αγγλία η ζάχαρη αποτελούσε είδος πολυτελείας και ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ισχυρών και των πλουσίων.

Στην εποχή μας οι εξωτικές γεύσεις, τα πολλά και διαφορετικά φαγητά σε συνεστιάσεις και ιδιωτικές συγκεντρώσεις συμβολίζουν τη δύναμη (οικονομική) και το κύρος του διοργανωτή. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις, μέσω της τροφής εκφράζεται και εδραιώνεται η συμπάθεια και η αγάπη προς κάποιο πρόσωπο, η φιλία και η φιλοξενία. Η τροφή επίσης μπορεί να αποτελέσει ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων αλλάζουν και προσαρμόζονται σε σχέση με την ηλικία, τον τρόπο ζωής τους, το μορφωτικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο καθώς επίσης την διαθεσιμότητα των τροφών και τα πρότυπα της κάθε εποχής.

Τα μυστικά της σωστής διατροφής είναι το μέτρο, η ποικιλία και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες στις σωστές αναλογίες, (εκτός των τροφών αίματος) Έτσι εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του οργανισμού χωρίς την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους και στην εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να επιτευχτεί η καλή ποιότητα ζωής.

0ι θεμέλιοι λίθοι σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία, η απλότητα και η φυσικότητα. Ποικιλία σημαίνει να τρώτε από όλα χωρίς όμως να φτάνετε σε υπερβολή στο θέμα της ποσότητας, όσο και στο θέμα του αριθμού των διαφορετικών τροφών στο κάθε γεύμα (απολύτως όλα, εκτός των τροφών αίματος και από λίγο).

Απλότητα σημαίνει να μην κάνετε πολύπλοκους συνδυασμούς τροφών.

Φυσικότητα σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε κάθε τροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική της κατάσταση (όχι επεξεργασμένες τροφές) ή μαγειρεμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνετε η τυχόν απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Η διατροφή πρέπει να προσφέρει όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία , στις ποσότητες που απαιτούνται για τον καθένα. Το 15 με 20% της διατροφής πρέπει να καλύπτεται από πρωτεΐνες όπως είναι τα όσπρια το σπανάκι, το σιτάρι τα φύτρα, οι καρποί κ.α.

Το 50 με 60% της διατροφής πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φρούτα, τα χόρτα, τα όσπρια, τα φύτρα, οι καρποί κ.α. Η συνολική ποσότητα λίπους της διατροφή πρέπει να κυμαίνεται από 20 έως 30%. Η καθημερινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι βασικές ομάδες τροφών και να βασίζεται περισσότερο στις φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα όσπρια.

> Αν καταναλώσετε κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, ταυτόχρονα να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών, έτσι ώστε να δεσμεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και να επέλθει γρηγορότερα ο κορεσμός.

> Να τρώτε ήρεμα και αργά και σε τακτές ώρες μέσα στην ημέρα, κατανέμοντας τις τροφές σε 2-3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ του ύπνου).

> Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα, ακόμα και με λίγες ώρες περπάτημα. Θυμηθείτε ότι αν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ταυτόχρονα γυμνάζεστε, θα είστε πάντα υγιής και σε φόρμα.

> Τρόφιμα με ελάχιστη θερμιδική αξία, τα οποία μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε είναι τα ακόλουθα: αγγούρι, άνηθος, γαρίφαλο, δυόσμος, κανέλλα, κάρυ, κάπαρη, λεμόνι, λάχανο, μαρούλι, μουστάρδα, μαϊντανός, ξύδι, πίκλες, ρόκα, σπανάκι, σκόρδα, φασκόμηλο/ χαμομήλι κτλ.

Αλφάβητος της υγιεινής διατροφής: Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε αυτό που τρώμε. Όμως η θεωρία πάει και λίγο παραπέρα. Μπορούμε επίσης να προλάβουμε, να βοηθήσουμε και πιθανώς ακόμα και να γιατρέψουμε κάποιες ασθένειες καταναλώνοντας συγκεκριμένα τρόφιμα.

Με όλα αυτά τα χάπια και συστατικά που υπόσχονται πως θα μειώσουν ή θα αυξήσουν κάποιες τιμές στις αιματολογικές μας εξετάσεις, είναι φυσιολογικό να υπάρχει η αίσθηση πως κάτι δεν γίνεται σωστά. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να προστατέψετε την υγεία σας είναι να αρχίστε να ενδιαφέρεστε γι αυτήν. Να γνωρίζετε τι χρειάζεστε και πως θα επωφεληθείτε περισσότερο από αυτό. Αυτά που χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε στο μανάβικο και δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα καρότα κάνουν καλό στην όραση, αλλά γνωρίζετε ότι τα αβοκάντος μπορούν να βοηθήσουν την επιδερμίδα του προσώπου και οι μπανάνες μπορούν να καταπραΰνουν τον βήχα; Γνωρίζετε ότι τα κεράσια βοηθάνε στην αϋπνία και το μέλι σας προστατεύει από το έλκος αλλά και σας βοηθά να χάσετε βάρος;

Ανακαλύψτε γιατί οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν γκρέιπφρουτ και γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν κουνουπίδι. Πολλά από τα παρακάτω τρόφιμα κάνουν παρόμοια πράγματα το οποίο είναι καλό σε περίπτωση που δεν σας αρέσουν κάποια, για παράδειγμα εάν δεν σας αρέσει η βρώμη και σας αρέσει το ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό αρχίστε να τρώτε με το δικό σας τρόπο, καθημερινά, για μια πιο υγιεινή και χαρούμενη ζωή.

Αβοκάντο: Προλαμβάνουν το διαβήτη, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βοηθάνε την επιδερμίδα να είναι πιο απαλή.

Δέκα και … Λόγοι για να τρώτε (Βιολογικά) Αγγούρια: Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά και το αγγούρι δεν πάει πίσω, αφού εκτός από την υγεία, βελτιώνει και την ομορφιά μας

Αγκινάρες: Βοηθάνε στην πέψη, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από αρρώστιες στο συκώτι

Ανανάς: Δυναμώνει τα οστά, ανακουφίζει από το κρύωμα, βοηθάει στην πέψη, μειώνει την εμφάνιση κρεατοελιών και αποτρέπει τη διάρροια

Βερίκοκα: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, βοηθάνε την όραση, προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Βρώμη: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνει τον καρκίνο και τον διαβήτη, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και μαλακώνει την επιδερμίδα

Βελανίδια: Ναι, Μπορείτε να Φάτε Βελανίδια !

Γιαούρτι: Προστατεύει από το έλκος, δυναμώνει τα οστά, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην πέψη

Γκρέιπφρουτ: Προστατεύει από καρδιακή προσβολή, βοηθάει στην απώλεια βάρους, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής, προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Γλυκοπατάτες: Βοηθάνε την όραση, ανεβάζουν τη διάθεση, προλαμβάνουν τον καρκίνο και δυναμώνουν τα οστά

Δαμάσκηνα: Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα, ενισχύουν τη μνήμα, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις

Ελαιόλαδο: Προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην απώλεια βάρους, προλαμβάνει τον καρκίνο και τον διαβήτη και μαλακώνει την επιδερμίδα

Καρπούζι: Προστατεύει τον προστάτη, βοηθάει στην απώλεια βάρους, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής και ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Καρύδια: Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη μνήμη, ανεβάζουν τη διάθεση και προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις

Καρότα: Βοηθάνε την όραση, προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προλαμβάνουν τον καρκίνο και βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Κάστανα: Βοηθάνε στην απώλεια βάρους, προστατεύουν την καρδιά, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο και ελέγχουν την αρτηριακή πίεση

Κεράσια: Προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο, σταματάνε την αϋπνία, προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Κουνουπίδι: Προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και του στήθους, δυναμώνει τα οστά, διώχνει τις μελανιές και προστατεύει ενάντια σε καρδιακές

Κρεμμύδι: Μειώνει την πιθανότητα για εμφάνιση καρδιακής προσβολής, προλαμβάνει τον καρκίνο, σκοτώνει τα βακτήρια, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σκοτώνει τους μύκητες

Κρόκος ο ήμερος ή Crocus sativus L. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο καθώς και το πιο γνωστό φυτό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Λεμόνια και λάιμ: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, κάνουν πιο απαλή την επιδερμίδα και σταματάνε το σκορβούτο

Λάχανο: Προλαμβάνει τον καρκίνο, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, βοηθάει στην απώλεια βάρους, προστατεύει την καρδιά, και βοηθάει στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων

Λινάρι: Βοηθάει στην πέψη, προλαμβάνει το διαβήτη, προστατεύει την καρδιά, βελτιώνει την ψυχική υγεία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μάνγκο: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη μνήμη, ρυθμίζουν το θυρεοειδή, βοηθάνε στην πέψη και προστατεύουν κατά της νόσου του Alzheimer

Μανιτάρια: Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σκοτώνουν τα βακτήρια, προλαμβάνουν τον καρκίνο και δυναμώνουν τα οστά

Μέλι: Επουλώνει τις πληγές, βοηθάει στην πέψη, προστατεύει έναντι στο έλκος, αυξάνει την ενέργεια και προλαμβάνει τις αλλεργίες

Μήλα: Προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, αυξάνουν τη χωρητικότητα του πνεύμονα προστατεύουν τις αρθρώσεις.

Μούρα (blueberries): Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τη μνήμη και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Μπανάνες: Προστατεύουν την καρδιά, ηρεμούν το βήχα, δυναμώνουν τα οστά, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και σταματάνε τη διάρροια

Μπρόκολο: Δυναμώνει τα οστά, βοηθάει την όραση, προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει την καρδιά και ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Νερό: Βοηθάει στην απώλεια βάρους, προλαμβάνει τον καρκίνο, προλαμβάνει την δημιουργία πετρών στα νεφρά και μαλακώνει την επιδερμίδα

Ντομάτες: Προστατεύουν τον προστάτη, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν την καρδιά

Παντζάρια: Ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνουν τον καρκίνο, δυναμώνουν τα οστά, προστατεύουν την καρδιά και βοηθάνε στην απώλεια βάρους

Πεπόνι: Βοηθάει την όραση, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνει τον καρκίνο και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πιπεριές Καγιέν: Βοηθάνε στην πέψη, μαλακώνουν τον ερεθισμένο λαιμό, προλαμβάνουν τον καρκίνο και βοηθάνε το ανοσοποιητικό σύστημα

Πορτοκάλια: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά και δυναμώνουν την αναπνοή

Πράσινο τσάι: Προλαμβάνει τον καρκίνο, προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην αποφυγή ανακοπής, βοηθάει στην απώλεια βάρους και σκοτώνει τα βακτήρια

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής και βελτιώνουν την πέψη

Ροδάκινα: Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, Προλαμβάνουν τον καρκίνο, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, βοηθάνε στην πέψη και στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων

Ρύζι: Προστατεύει την καρδιά, προλαμβάνει το διαβήτη και τον καρκίνο, προλαμβάνει τη δημιουργία πετρών στα νεφρά και μειώνει την πιθανότητα ανακοπής

Σκόρδο: Ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει τον καρκίνο, σκοτώνει τα βακτήρια και προλαμβάνει τους μύκητες

Σταφύλια: Βοηθάνε την όραση, Προλαμβάνουν την πέτρα στα νεφρά, προλαμβάνουν τον καρκίνο, ενισχύουν τη ροή του αίματος και προστατεύουν την καρδιά

Σύκα: Βοηθάνε στην απώλεια βάρους, βοηθάνε στην αποφυγή ανακοπής, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, προλαμβάνουν τον καρκίνο και ελέγχουν την αρτηριακή πίεση

Spirulina, Ένας Δυναμίτης, Με Πράσινο Αίμα ! Περιέχει μερικά συστατικά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί ποτέ στα τρόφιμα.

Φασόλια: Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, βοηθάνε στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, Προλαμβάνουν τον καρκίνο και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Φράουλες: Προλαμβάνουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά, ενισχύουν τη μνήμη και ηρεμούν από το στρες

Φιστίκια: Προστατεύουν ενάντια σε καρδιακές παθήσεις, βοηθάνε στην απώλεια βάρους, προλαμβάνουν τον καρκίνο του προστάτη και ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Φύτρα, μια ζωντανή υπέρ-τροφή ξεχασμένη: γεμάτα βιταμίνη Β12, όλες τις βιταμίνες Β και και βιταμίνες A, Κ και C, όπως επίσης και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και επιβίωση, τα φύτρα επιβάλλεται να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος μιας διατροφής επιβίωσης.

G R A V I O L A – Ο εξολοθρευτής του καρκίνου Πάνω από 20 εργαστηριακές μελέτες, που παρέμειναν κρυφές έχουν δείξει ότι αυτό το δέντρο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες 10.000 φορές πιο ισχυρές από την Αδριαμυκίνη, μια γνωστή ουσία που χρησιμοποιείται στις χημειοθεραπείες.

Η σημερινή εποχή της ταχύτητας έχει επηρεάσει και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Γρήγορο φαγητό, , ανύπαρκτο πολλές φορές πρωινό, τυποποιημένα φαγητά στο διάλειμμα στο σχολείο. Η διατροφή του ανθρώπου συνδέεται στενά με την υγεία του. Η καλή και ισορροπημένη διατροφής αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του ατόμου, ενώ παράλληλα συντελεί στη μακροζωία και την ευτυχία του.

Ένα άτομο που διατρέφεται υγιεινά:

1.είναι ζωηρό, σωματικά και πνευματικά

2.διακατέχεται από αισιοδοξία για τη ζωή

3.αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού του στις διάφορες ασθένειες

4.αυξάνει τις πιθανότητες μακροζωίας

Οι δείκτες υγείας επηρεάζονται άμεσα από την διαιτητική συμπεριφορά σε συνδυασμό με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας αλλά και άλλους παράγοντες όπως το στρες, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα. Η σωστή διατροφή, συμβάλλει στην μακροζωία την καλή ποιότητα ζωής. Τα περισσότερα χρόνια νοσήματα και εκφυλιστικές ασθένειες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά τις τελευταίες δεκαετίες οφείλονται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Η απομάκρυνση από την παραδοσιακή διατροφή και το σπιτικό φαγητό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η μεσογειακή διατροφή (χωρίς το αίμα -κρέατα- και τα παράγωγα του – γάλα τυροκομικά. ) είναι το ιδανικό μοντέλο διατροφικής συμπεριφοράς. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, φύτρων, καρπών σε συνδυασμό με την αποχή από την κατανάλωση κρέατος, (αίματος) ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης μεγάλος Προσωκρατικός φιλόσοφος, λέγοντας ότι η ψυχή είναι αθάνατη, δεν πρωτοτυπεί, αφού την ίδια άποψη εκφράζουν και ο Θαλής, ο Ξενοφάνης, ο Ηράλκειτος, ο Εμπεδοκλής. Εκείνο που καταπλήττει είναι η αιτιολογία που δίδει ο φιλόσοφος για τον θάνατο. “Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι.”


cucumber-veggie-of-the-week-ftr

Δέκα και..Λόγοι για να τρώτε (Βιολογικά) Αγγούρια

Δέκα και … Λόγοι για να τρώτε (Βιολογικά) Αγγούρια

Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό να κάνει πέρα, αλλά και το αγγούρι δεν πάει πίσω,

αφού εκτός από την υγεία, βελτιώνει και την ομορφιά μας.

Το αγγούρι είναι το τέταρτο πιο καλλιεργήσιμο λαχανικό παγκοσμίως και είναι γνωστό ότι είναι μία από τις καλύτερες τροφές για το ανθρώπινο σώμα. Τα αγγούρια γενικότερα ψεκάζονται με πάρα πολλά φυτοφάρμακα και έτσι είναι σημαντικό να αγοράζεις βιολογικά ή ακόμα καλύτερα να τα καλλιεργείς στον κήπο σου. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του και ακόμη κι αυτοί που δεν το πολυσυμπαθούν, δεν γίνεται να μην δοκιμάσουν μια δροσιστική μπουκιά του ή να μην το… τιμήσουν μέσα στη σαλάτα ή ακόμη και στο τζατζίκι που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Πέρα, όμως, από τον σημαντικό ρόλο του στη διατροφή μας, το αγγούρι βρίσκεται και σε διάφορες κρέμες ομορφιάς, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιείται και σκέτο πάνω στο δέρμα για να το ανανεώσει και να του μεταφέρει τα οφέλη του.

Τα αγγούρια προέρχονται από την ίδια οικογένεια (κολοκυνθοειδή) με τα φυτά που παράγουν το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι και τα βρίσκουμε στην αγορά είτε σε μικρό μέγεθος (για τουρσί), είτε σε μεγαλύτερο για τις σαλάτες. Στην Κρήτη, μάλιστα, αλλά και σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, βρίσκουμε και το ξυλάγγουρο, το οποίο μοιάζει με μικρό πεπόνι και έχει πιο σκληρή σάρκα από το συνηθισμένο αγγούρι, η οποία είναι και πολύ εύγευστη. Εδώ είναι Δέκα και …πολύ καλοί Λόγοι για να βάλεις το βιολογικό αγγούρι στην καθημερινή σου διατροφή, αν δεν το έχεις κάνει ήδη:

Το αγγούρι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β. Μπορείς να βάλεις μερικές φέτες αγγουριού στο νερό σου ή σε κάποιο άλλο ρόφημα.

Ενυδατώνει το σώμα και αναπληρώνει καθημερινά τις βιταμίνες που χρειάζεται. Έχοντας περιεκτικότητα νερού 95%, το αγγούρι κρατάει το σώμα ενυδατωμένο, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην αποβολή τοξινών από αυτό. Τα αγγούρια έχουν τις περισσότερες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σου σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάς να τα τρως μαζί με τη φλούφα τους γιατί περιέχει μία καλή ποσότητα βιταμίνης C, περίπου το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Αν δεν σας αρέσει να τρώτε τη φλούδα του, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε δερματικούς ερεθισμούς ή καψίματα από τον ήλιο με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται και η αλόη. Τοποθετήστε μία φέτα πάνω από πρησμένα μάτια και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους θα βοηθήσουν στη μείωσή της.

Είναι γνωστό ότι το αγγούρι περιέχει μία ειδική ομάδα χημικών ενώσεων που ανήκουν στις λεγόμενες λιγνάνες οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου.

Αν ο καθρέφτης στο μπάνιο θολώνει όσο πλένεστε με ζεστό νερό, τότε τρίψτε πάνω του μία φέτα αγγούρι.

Αν η αναπνοή σας μυρίζει, τότε το αγγούρι μπορεί να είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος. Πάρε μία φέτα αγγουριού και τοποθέτησέ την με τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο σου για 30 δευτερόλεπτα. Τα βακτήρια υπεύθυνα για την άσχημη αναπνοή σου θα εξαφανιστούν.

Αν ξενύχτησες το βράδυ πίνοντας τότε μπορείς να φας μερικές φέτες αγγουριού πριν πας για ύπνο. Το αγγούρι περιέχει αρκετά σάκχαρα, βιταμίνη Β και ηλεκτρολύτες που θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακτήσει πολλές θρεπτικές ουσίες μειώνονται έτσι αρκετά τις παρενέργειες ενός ξενυχτιού ή μέθης.

Εξαιτίας της μικρής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το αγγούρι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Όλα αυτά καθιστούν το αγγούρι αρκετά αποτελεσματικό στη λειτουργία αποβολής τοξινών από το σώμα από το πεπτικό σύστημα το οποίο και βοηθά σημαντικά. Η καθημερινή κατανάλωση αγγουριού μπορεί μακροχρόνια να λειτουργήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Δρα κατά του διαβήτη: Ο χυμός αγγουριού περιέχει μία ορμόνη που χρειάζονται τα κύτταρα στο πάγκρεας για να παράγουν ινσουλίνη, η οποία είναι ευεργετική για όσους είναι διαβητικοί. Ερευνητές έχουν βρει ότι μία ουσία στο αγγούρι βοηθάει σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ποτάσσιο, μαγνήσιο και ίνες είναι επίσης ευεργετική για τον οργανισμό. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθιστώντας το αγγούρι μία ιδανική τροφή στην αντιμετώπιση τόσο της χαμηλής όσο και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το αγγούρι είναι μία εξαιρετική πηγή πυριτίου που ως γνωστό βοηθάει στην υγεία των αρθρώσεων και των συνδετικών ιστών. Όταν το ανακατέψεις με χυμό καρότου, τότε βοηθάει αρκετά στην αντιμετώπιση πόνων αρθρίτιδας εφόσον βοηθάει σημαντικά στη μείωση του ουρικού οξέως.

Μακραίνει τα μαλλιά: Αν το νέο σας κούρεμα δεν σας ικανοποιεί και θέλετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, πιείτε χυμό αγγουριού, καρότου, σπανακιού και μαρουλιού. Το πυρίτιο του αγγουριού κάνει ξανά το θαύμα του σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους χυμούς και πέραν του ότι βοηθά να μακρύνει η τρίχα, μια διατροφή πλούσια σε πυρίτιο θα σας χαρίσει λαμπερά μαλλιά, αλλά και γερά οστά.

Βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων Το αγγούρι και ο χυμός του κάνει καλό και στην στοματική υγιεινή, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως πυόρροια. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές ίνες του αγγουριού, αλλά και των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών κάνουν ένα είδος μασάζ στα ούλα και τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα, όπως όλες οι ωμές τροφές, τα αγγούρια αυξάνουν την εκροή σάλιου, εξουδετερώνοντας τα οξέα που κάνουν κακό στη στοματική κοιλότητα.

Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και την ποδάγρα: Ο χυμός του αγγουριού, ο οποίος είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και D, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, όταν αναμειχθεί με καρότο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να επιφέρει ανακούφιση στους ασθενείς με προβλήματα ουρικής αρθρίτιδας.

Βελτιώνει την υγεία των δοντιών και των ούλων: Το αγγούρι και ο χυμός του κάνει καλό και στην στοματική υγιεινή, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων των δοντιών και των ούλων, όπως πυόρροια. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές ίνες του αγγουριού, αλλά και των υπόλοιπων φρούτων και λαχανικών κάνουν ένα είδος μασάζ στα ούλα και τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα, όπως όλες οι ωμές τροφές, τα αγγούρια αυξάνουν την εκροή σάλιου, εξουδετερώνοντας τα οξέα που κάνουν κακό στη στοματική κοιλότητα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Οι σπόροι του αγγουριού θεωρούνται φυσικό φάρμακο για τα εντερικά παράσιτα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους δρουν βοηθητικά στην αντιμετώπιση οιδημάτων στις βλεννογόνους μεμβράνες της μύτης και του λαιμού.

Χαρίζει γερά νύχια: Το πυρίτιο, για άλλη μια φορά, αποτελεί ένα από τα σημαντικά συστατικά του αγγουριού και μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο και τη φθορά των αδύναμων νυχιών των χεριών και των ποδιών.

Καθαρίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα: Το αγγούρι έχει διουρητικές, καθαριστικές, αλλά και… δροσιστικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν εξαιρετικά ευεργετικά στην επιδερμίδα μας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, οι βιταμίνες Α, Β και C και η παρουσία μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο καθιστούν το αγγούρι σημαντικό για τη φροντίδα του δέρματος, γι’ αυτό άλλωστε το συναντούμε συχνά ως κύριο συστατικό σε μάσκες ομορφιάς και κρέμες για σύσφιγξη του δέρματος. Ακόμη, τονώνει τα μάτια και μειώνει το πρήξιμο χάρη στο ασκορβικό και το καφεϊκό οξύ που περιέχει, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτες του και για ανακούφιση από καψίματα και ερεθισμούς.


1-13

Tαξινόμηση της τροφής σύμφωνα με την Ινδική Φιλοσοφία

Tαξινόμηση της τροφής σύμφωνα με την Ινδική Φιλοσοφία

Οι διδασκαλίες της γιόγκα ταξινομούν την τροφή σε τρεις βασικούς τύπους, σύμφωνα με την επίδρασή τους στο σώμα και στο νου.

Tροφές SATTVIC : Tρέφουν γλυκά τη δημιουργική ενέργεια και στάση ζωής.

Είναι το πιο αγνό είδος τροφής., το πιο κατάλληλο για κάθε σοβαρό σπουδαστή της γιόγκα. Τρέφει το σώμα και το διατηρεί σε γαλήνια κατάσταση. Ηρεμεί και εξαγνίζει το νου, επιτρέποντας του στο μάξιμουμ. Μια SATTVIC δίαιτα οδηγεί έτσι σε αληθινή υγεία, ένας ήρεμος νους που ελέγχει ένα σωστό σώμα, με μία ισορροπημένη ροή ενέργειας ανάμεσά τους. Περιλαμβάνουν το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, τα ΒΙΟ γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ρύζι, τα δημητριακά, τα περισσότερα φρούτα και όλα τα λαχανικά. Έχουν γλυκιά γεύση και διεγείρουν δημιουργικά και ερωτικά συναισθήματα. Oι SATTVIC τροφές προωθούν την ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα, γι’ αυτό ονομάζονται και τροφές των θεών.

Tροφές RAZASIC : Διεγείρουν το φλογερό καυτερό, παθιασμένο συναίσθημα.

Περιλαμβάνουν όλες τις τροφές που είναι καυτερές, αλμυρές και ερεθιστικές, όπως τα βολβώδη λαχανικά, τα μπαχαρικά, τα αλμυρά, τα περισσότερα ψάρια, το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο. Οι τροφές αυτές διεγείρουν τις αισθήσεις, έχουν καυστικά και θερμαντικά αποτελέσματα και είναι δύσπεπτες. Τα ζωικά προϊόντα θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση μόνο όταν είναι πολύ φρέσκα, βιολογικά και προσεκτικά μαγειρεμένα, με τους κανόνες των γιόγκι. Το να τρως με βιασύνη θεωρείται επίσης μια RAZASIC ενέργεια.

Tροφές TAMASIC : Προκαλούν βίαια και καταστροφικά συναισθήματα.

Περιλαμβάνουν τις τροφές που αναστατώνουν ή διαστρεβλώνουν τις αισθήσεις, είτε μέσα από την εξαιρετικά καυτερή, πικρή ή στυφή γεύση τους είτε μέσα από την αποσύνθεσή τους στον οργανισμό. Μανιτάρια, κρασί, αλκοόλ, τροφές μαγειρεμένες ή τηγανισμένες με βαριά λάδια δημιουργούν καταστροφικά συναισθήματα, εκτός αν προετοιμαστούν με μεγάλη προσοχή και γνώση. Αυτές οι τροφές αυξάνουν τα στοιχεία της γης και του νερού, πράγμα που εκδηλώνεται ως βλέννα, λίπος και σωματική δυσκινησία.

Μια διατροφή TAMASIC δεν ωφελεί ούτε το νου, ούτε το σώμα. Η πράνα, η ενέργεια, αποσύρεται, οι δυνάμεις της λογικής θαμπώνουν και μια αίσθηση αδράνειας κυριαρχεί. Η αντίσταση του σώματος στις ασθένειες (το ανοσοποιητικό)καταστρέφεται και ο νους γεμίζει με σκοτεινές σκέψεις και το σώμα με μαύρα συναισθήματα σαν το θυμό, την ζήλια, την απληστία. Η πολυφαγία επίσης θεωρείται TAMASIC, όπως και το πάχος.

H καλύτερη επιλογή τροφών για υγεία, δύναμη, αθανασία.

Σύμφωνα με την ινδική φιλοσοφία, οι SATTVIC τροφές είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί η υγεία και η ισορροπία στον οργανισμό. Αν όμως απαιτούνται περισσότερες πρωτεΐνες, όπως π.χ. από τους αθλητές, τότε οι SATTVIC τροφές μπορεί να συνδυάζονται με RAZASIC τροφές, οι οποίες είναι προτιμότερο να είναι βιολογικές και φρέσκες και να μαγειρεύονται με πολύ μεγάλη προσοχή (να μην τσιγαρίζονται, ώστε να μη γίνονται δύσπεπτες).

Οι ίδιες οι τροφές αναλόγως το στάδιο ωρίμανσης τους, βρίσκονται και σε διαφορετική κατηγορία. Όταν κάτι είναι άγουρο έχει Ράγιας ιδιότητες, όταν κάτι είναι ώριμο TAMASIC, ενώ όταν βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φυσιολογική κατάσταση, τότε μιλάμε για SATTVIC ιδιότητες.

Στην πρώτη κατάταξη, στην SATTVIC, είναι βασισμένη η τροφή των Γιόγκι. Ο διαχωρισμός έχει γίνει με βάση, πια θα είναι η μελλοντική αντίδραση του οργανισμού (του φυσικού σώματος) στις τροφές αυτές. π.χ. το κρέας το αλκοόλ και όλα αυτά τα παρεμφερή ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι έχουν RAZASIC ιδιότητες (την πρώτη στιγμή δίνουν ενέργεια) γιατί δίνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, αργότερα (με τον καιρό) ο άνθρωπος που καταναλώνει τέτοια προϊόντα πέφτει ενεργειακά και μόνο με μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να αποκτήσει ξανά ενέργεια. Είναι δηλαδή ένα είδος εθισμού και οτιδήποτε έχει τέτοιες ιδιότητες είναι TAMASIC στην βάση του.

Επίσης τα προϊόντα αυτά, σύμφωνα με το γεγονός ότι η τροφή επηρεάζει ανάλογα το σώμα και το μυαλό μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί το αλκοόλ είναι TAMASIC και όχι RAZASIC (ενώ στην αρχή φαίνεται ότι κυλάει η ροή της σκέψης και μπορείς να λειτουργήσεις καλύτερα, με τον καιρό παύεις να λειτουργείς). Από την άλλη RAZASIC τροφές είναι αυτές που διεγείρουν το νευρικό σύστημα άλλα σε σημείο ανησυχητικό όπως π.χ. ο καφές κ.λ.π.

Γενικά είναι πάρα πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε ένα σωστό διαιτολόγιο πρώτα- πρώτα να γνωρίζουμε την δική μας ιδιοσυγκρασία και χαρακτηριστικά μας όπως και τις ανάγκες μας, κάθε στιγμή. Η αλήθεια είναι πως αν αφήσουμε το σώμα μας να μιλήσει, θα μας ζητήσει την τροφή ακριβώς που χρειαζόμαστε τη στιγμή εκείνη. Αν π.χ. είμαστε αρκετά νευρώδεις τύποι, θα πρέπει να καταναλώνουμε λίγο περισσότερο TAMASIC τροφές για να εξισορροπήσουμε την ιδιοσυγκρασία μας και αντίστροφα.

Γενικά αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τις τροφές μπορούμε να εξισορροπήσουμε την ψυχολογία μας. Πηγαίνοντας σε έναν πιο ειδικευμένο τομέα, θα ήθελα να αναφέρω ότι σύμφωνα με την επιστήμη ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 70-75% από την συνολική τροφή που χρειάζεται και να παίρνει την υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια από τις ασκήσεις των γιόγκι.

Oι TAMASIC τροφές, σύμφωνα με τη γιογκική διατροφή, καλό είναι να αποφεύγονται. H επιλογή της τροφής μας πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο ζωής μας, αλλά και με τους στόχους μας. Ένα υλιστικά προσανατολισμένο άμαθο άτομο, επιλέγει, να ξεκινήσει την ημέρα του με μια τυρόπιτα, παρά με ένα χυμό φρούτων που θα φτιάξει στο σπίτι του ή ένα τσάι με βότανα και ένα απλό κρητικό παξιμάδι με λίγη γραβιέρα, που θα προτιμήσει ένας άνοστος οπαδός της Γιογκικής διδασκαλίας. Τα αποτελέσματα στην υγεία του, στην σκέψη και στην κατανόηση του, φυσικά είναι ανάλογα.

Α.Α.Μικουλίν, Σοβιετικός ακαδημαϊκός που έχει ασχοληθεί με τα μυστικά της μακροζωίας, λέει πως, δεν πρέπει να τρώμε τα εξής ή και να τα τρώμε όσο λιγότερο μπορούμε, έως καθόλου.

1) Τα προϊόντα που προκαλούν ζύμωση στα έντερα. Όχι η ίδια η μαγιά που είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β και πολλών άλλων, αλλά μονάχα τα προϊόντα που την περιέχουν.

2) Τα οργανικά λίπη, γιατί υποβοηθούν την δημιουργία στείρωσης. αντικατάσταση με φυσικά έλαια, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο κ.λ.π.

3) Η ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι είναι λευκοί εχθροί του ανθρώπου. Τα βιομηχανοποιημένα του σούπερ μάρκετ.

4) ΤΡΩΜΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΜΕ

Αυτή είναι η διατροφή των κατοίκων της Αλωχαλίας που θεωρούνται αιωνόβιοι: Κύρια καθημερινή τροφή τους είναι ένας χυλός που φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο, λαγάνες, χαλβάς, τυριά, ξινόγαλο, ανθόγαλο. Επίσης τρώνε πολύ συχνά καρύδια, κάστανα, φαγητά από φασόλια, λάχανα, παντζάρια, κρεμμύδια και σκόρδα. Βασική τροφή επίσης των αιωνόβιων κάποιας άλλης περιοχής του Πακιστάν αποτελείται από αμυλούχες τροφές, γαλακτομικά προϊόντα και δημητριακά, όπως επίσης και από άγριους καρπούς, βατόμουρα, κρεμμύδια, σκόρδα.

Όπως βλέπουμε λείπει από την διατροφή τους το κρέας, από το οποίο κατανάλωναν πολύ λίγο και αυτό γιατί το κρέας δηλ. τα λευκώματα πρέπει να καταναλώνονται λίγο, ίσα-ίσα για να αποκαταστούνται τα λευκά κύτταρα. Το παραπάνω χρησιμοποιείται για καύσιμο και χρειάζεται πολύ κατανάλωση ενέργειας για να καεί, αλλιώς βάζεις περιττά κιλά δηλ. λίπος. Όπως βλέπουμε από τις παραπάνω διατροφές, οι αιωνόβιοι χρησιμοποιούν κατ’ αρχάς φυσικές SATTVIC τροφές και κατά δεύτερον παντρεύοντας έντεχνα τροφές με Ράγιας και TAMASIC ιδιότητες. Εξ ου και η αιωνοβιότητα τους.

Οι yogis πιστεύουν ότι την ώρα της σφαγής, ο φόβος του θανάτου διαπερνά τα κύτταρα του ζώου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς από τους κρεατοφάγους και ζουν πιο πολλά χρόνια. Τέλος, στις μέρες μας τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξίσου επικίνδυνα με το κρέας καθώς τα ζώα που μεγαλώνουν σε φάρμες ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και παίρνουν αντιβιοτικά και ορμόνες προκειμένου να παράγουν περισσότερη ποσότητα γάλατος, τα οποία περνάνε στο γάλα.

Συνεπώς, SATTVIC διατροφή είναι μόνο αυτή η οποία δεν περιέχει καθόλου ζωικά προϊόντα και σε συνδυασμό με την RAZASIC διατροφή η υγεία και η υψηλή ενέργεια του σώματος και του νου θα μας κατευθύνουν πέρα από τις πύλες της αθανασίας.


shutterstock_244564279

H καλύτερη επιλογή τροφών

H καλύτερη επιλογή τροφών

Εάν θέλεις να δεις πώς ήταν η τροφή σου χθες, κοίτα το σώμα σου σήμερα. Εάν θέλεις να δεις πώς θα είναι το σώμα σου αύριο, κοίτα την τροφή σου σήμερα. Yajurveda. Αν σας ρωτούσαν τι σχέση έχει ο λιναρόσπορος με εσάς, τι θα λέγατε; Προφανώς καμία, θα απαντούσατε γελώντας, στην αιφνιδιαστική και αλλοπρόσαλλη ερώτηση. Αλλά ο λιναρόσπορος είστε εσείς οι ίδιοι.

Σύμφωνα με την πιο αρχαία ιατρική των Ινδών, την Aγιουρβέδα, όλα τα ζωτικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή το αίμα, οι μύες, το λίπος, ο μυελός, τα κόκαλα και ο αναπαραγωγικός ιστός, είναι σχηματισμένα από τα ίδια στοιχεία ενέργειας, μνήμης και δονήσεων με τα οποία είναι φτιαγμένος ολόκληρος ο φυτικός κόσμος …και το κυριότερο, συντηρούνται ανά τους αιώνες από την τροφή και τους ρυθμούς που παράγει η φύση. O σκοπός της φυσικής τροφής, που είναι τα φυτά και οι ρίζες, είναι να αναζωογονήσει τις μνήμες των ζωτικών μας ιστών.

Στην Ελλάδα τις κύριες παραγωγικές διαδικασίες της τροφής, αποτελούσαν η γεωργία και η κτηνοτροφία, αν και ποτέ δεν σταμάτησε η καρποσυλλογή και το κυνήγι. Το είδος της καλλιέργειας εξαρτάται κυρίως από το κλίμα και το έδαφος. Στην Ελλάδα έχουμε δημητριακά, ελιές και αμπέλια, την λεγόμενη Μεσογειακή Τριάδα. Σημαντικό ρόλο και στη διατροφή αλλά και στο εμπόριο παίζουν το μέλι και το αλάτι.

Ο γιόγκι ας τρώει μετρημένα και λιτά διαφορετικά, όσο έξυπνος κι αν είναι, δεν θα έχει επιτυχία. Σίβα Σαμχίτα

Ο ήλιος, ο αέρας, το χώμα και το νερό συνδυάζονται για να παράγουν τους καρπούς της γης – χορταρικά, φρούτα, όσπρια, σπόρους. Το όφελος που αντλούμε από αυτές τις τροφές κατέχει την πρώτη θέση. Αντίθετα, το όφελος που κερδίζουμε τρώγοντας κρέας, ψάρι ή πουλερικά έρχεται δεύτερο – καταναλώνουμε την σάρκα όντων που έχουν και τα ίδια αντλήσει την φυσική ενέργεια από διάφορα φυτά. Ενδιαφέρει να σημειώσουμε ότι τρώμε μόνο χορτοφάγα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες. Πολύ σπάνια τρώμε σαρκοφάγα ζώα, σαν τα σκυλιά. Η σάρκα ενός ζώου περιέχει μια υψηλή αναλογία τοξινών (το 80% των τροφικών δηλητηριάσεων προκαλούνται από το κρέας ή από τα προϊόντα του ) και τείνει να προκαλεί ασθένεια.

Επίσης στερείται βιταμινών και περιέχει πρωτεΐνη και όχι αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τρώγοντας κρέας, υποχρεώνουμε το σώμα μας να δεχθεί μια αφύσικη διατροφή, για την οποία δεν είναι προορισμένο. Τα δόντια μας και τα έντερά μας είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των σαρκοφάγων ζώων – πράγματι, η ανατομία και η φυσιολογία των πρωτευόντων θηλαστικών που τρέφονται με καρπούς είναι πιο κοντά στην δική μας.

Ακόμη ξέχωρα από την σημαντική επίπτωση για την υγεία και την φυσική ευεξία, η διατροφή με κρέας είναι εκτός από ανεπαρκής και σπατάλη. Πολλά κιλά δημητριακών πρέπει να δοθούν στα ζώα σαν τροφή για να δώσουν ένα κιλό κρέας στο τραπέζι. Η “απορριπτόμενη” τροφή χρησιμοποιείται για να εφοδιάσει το ζώο με ενέργεια. Καθώς η πρωτεΐνη μετατρέπεται, η τροφή των ζώων είναι ανεπαρκής. Ένα στρέμμα δημητριακών θα παράγει 5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη απ’ ότι ένα στρέμμα προορισμένο να ανατρέφει ζώα για κατανάλωση. Οι αναλογίες για τα όσπρια – 10 φορές περισσότερο, για τα λαχανικά 15 φορές και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές. Μερικά ιδιαίτερα χορταρικά είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Στον αποκαλούμενο πολιτισμένο κόσμο έχουμε πάθει αναισθησία με τη μαζική βιομηχανία κρεάτων. Μπροστά στις συσκευαζόμενες μερίδες κρέατος ή ψαριού δεν κάνουμε πλέον καμιά σύνδεση ανάμεσα στο προϊόν και στο ζώο που σκοτώθηκε άσκοπα για το χατίρι μας και μόνο. Η Αχίμσα – η ιερότητα όλων των ζωντανών υπάρξεων – είναι ανάμεσα στους πιο υψηλούς νόμους της φιλοσοφίας της γιόγκα και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αν θέλουμε να προοδεύσουμε πνευματικά.

Για τον γιόγκι, κάθε ζωή είναι ιερή: κάθε δημιούργημα είναι μια ζωντανή οντότητα, με καρδιά και συγκινήσεις που αναπνέει κι αισθάνεται κι έτσι ακόμη και η σκέψη να φάει κρέας ή ψάρι είναι τελείως αδύνατη. Μόλις συνειδητοποιήσεις από πού προέρχεται η τροφή σου και πως σε επηρεάζει, ο νους σου θ’ ανοίξει προοδευτικά και θα φτάσεις να καταλάβεις ότι όλα είναι δημιουργήματα της ίδια δημιουργίας, όπως είσαι κι εσύ ο ίδιος.

Ένας σπόρος, ένα σύμπαν.

Σκεφτείτε ότι κρατώντας ένα σπόρο μέσα στο χέρι σας κρατάτε ολόκληρο το σύμπαν! Τα φυτά είναι οι πιο παλαιοί πρόγονοι. Oι Bέδες -αρχαία συγγράμματα των Iνδών- πιστεύουν ότι το σύμπαν βασίζεται στην πράξη της θυσίας και ότι τα φυτά υπακούουν σε αυτό το πεπρωμένο.

Θυσιάζονται στο βωμό του ζωικού βασιλείου, ακολουθώντας το ρυθμό των εποχών, και προσφέρουν αγόγγυστα την τροφή τους σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Από εποχή σε εποχή μάς θαμπώνουν με την ομορφιά τους γεννώντας υπέροχα λουλούδια, φρούτα, σπόρους, χόρτα, βότανα, γρασίδια, χρώματα, αρώματα και μια όμορφη παρουσία. Ενώ τα ζώα τρέχουν, τα πουλιά πετούν, τα ψάρια κολυμπούν, τα φυτά είναι σταθερά ριζωμένα στη γη για να προσφέρουν.

Είδατε ποτέ μια αχλαδιά να μαλώνει με μια μηλιά, για μια καλύτερη θέση στο χώμα; Φυσικά όχι. Αν πρόκειται, λοιπόν, να αρχίσετε να ευθυγραμμίζετε τη ζωή σας με αυτήν των φυτών, βάζοντάς τα στο τραπέζι σας σαν ένα ιερό γεύμα, όπως προτρέπει ο πρώτος διατροφικός κανόνας ενός γιόγκι, πρέπει να γίνετε το ίδιο ανιδιοτελείς και δοτικοί όπως ένα δέντρο, ένας σπόρος, ένα λουλούδι…

Φάτε με τα χέρια! Όχι με τα σίδερα

Στη βεδική σκέψη, τα χέρια θεωρούνται τα πιο πολύτιμα όργανα δράσης. Τα χέρια και τα πόδια θεωρούνται οι αγωγοί των πέντε στοιχείων του κόσμου: διάστημα, αέρας, φωτιά, νερό και γη.

Καθένα από τα πέντε αυτά στοιχεία αντιπροσωπεύεται από ένα δάχτυλο. O αντίχειρας αντιπροσωπεύει το διάστημα, ο δείκτης τον αέρα, ο μέσος τη φωτιά, ο παράμεσος το νερό, και το μικρό τη γη. Όταν μαζεύουμε τις άκρες των δαχτύλων του δεξιού μας χεριού, καθώς αγγίζουμε την τροφή, τονώνουμε τα πέντε στοιχεία και καλούμε τη φωτιά της χώνεψης να παράγει τα χωνευτικά υγρά.

Μέρος του μυστηρίου της τροφής είναι να μάθει κανείς την ιερή τέχνη της χρήσης των χεριών για την προετοιμασία και την κατανάλωση της τροφής. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο για την ενεργοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της τροφής. Τρίψτε τα χέρια σας απαλά επάνω στα σπόρια και τα λαχανικά, καθώς τα πλένετε. Σκίστε τα λαχανικά προσεκτικά κατά μήκος των γραμμών της ζωής τους. Προσέξτε και αγαπήστε τα χέρια σας. Όπως και η τροφή σας, είναι και αυτά ένα ακόμα θαύμα της ζωής!

H τροφή θυμάται, έχει μνήμη

Τι σημαίνει αυτό; Κάθε μπουκιά που τρώμε, κάθε κίνηση και ήχος που κάνουμε με το στόμα μας, επικαλείται τη δόνηση, την ενέργεια και τη μνήμη του σύμπαντος. Σας ακούγεται λίγο τρελό; Δεν είναι καθόλου, σύμφωνα με την ινδική αντίληψη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η σωματική και ψυχική σας υγεία εξαρτώνται απόλυτα από τον αέρα που αναπνέετε, από την τροφή που τρώτε και από τους ήχους που ακούτε γύρω σας. Τι από όλα αυτά είναι στη σημερινή εποχή φυσικό;

Τα φρούτα; O αέρας; O ήχος της φύσης; Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τσάγια, όλες οι τροφές και ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, όπως τα βότανα, είναι άκρως επιρρεπή στα ενεργειακά και δονητικά πεδία. O θόρυβος καταστρέφει. Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να καταστρέψει τη μνήμη της τροφής, όσο και αν ακούγεται απίστευτο. O θόρυβος που προκαλείται από τα ψυγεία, τα μίξερ, τις κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να μεταλλάξει την ενεργειακή δομή της τροφής.

Οι ηχητικές δονήσεις συρρικνώνουν την κοσμική μνήμη της τροφής και την κάνουν να ξεχνάει το σκοπό της, με αποτέλεσμα στο σώμα μας να περνάει μια τροφή που δεν ξέρει τι κάνει και πού πάει. Λίγο παλαιότερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το γουδί για να κοπανήσουν τους σπόρους, τη σήτα για να κοσκινίσουν και να απομακρύνουν τις φλούδες και τις πέτρες από τα όσπρια. Γίνονταν ένα με τον ήχο που έβγαζε το γουδοχέρι, γίνονταν ένα με το σσσσς των δημητριακών καθώς κουνιόντουσαν πάνω στη σήτα. Αυτό το χτύπημα και το σύρσιμο της τροφής ενεργοποιούσε την καρδιά τους, τους καθησύχαζε, απομάκρυνε τις αρνητικές και διχασμένες σκέψεις και ξύπναγε την αρχέγονη κυτταρική μνήμη της ένωσής τους με τη γη.

Mαγειρέψτε με αγάπη, παθιαστείτε με αυτό που ετοιμάζετε για φαγητό

Δυστυχώς, οι γιογκικές διδασκαλίες γύρω από το θέμα της τροφής και του ποτού δεν έχουν απασχολήσει ακόμα εμάς τους Δυτικούς, αφού ακούγονται σαν παραμύθια στα αυτιά μας, που τα ξέρουν όλα. H καλύτερη νοικοκυρά και μαγείρισσα της Δύσης δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ψυχική της στάση όταν ετοιμάζει την τροφή διεισδύει μέσα σε αυτήν με έναν ιδιαίτερα λεπτό και αδιόρατο τρόπο που επηρεάζει την πεπτική λειτουργία αυτών που τρώνε το φαγητό που ετοίμασε.

Γι’ αυτό, δεν πρέπει να είστε μελαγχολικοί ή θυμωμένοι όταν ετοιμάζετε το φαγητό. Είναι προτιμότερο να τραγουδάτε και να στοχάζεστε, αφού αυτές οι δραστηριότητες σας βοηθούν να συγκεντρώνεστε και, το κυριότερο, να νιώθετε αγάπη για τους ανθρώπους για τους οποίους μαγειρεύετε. Προσπαθήστε ακόμα να έχετε επίγνωση των ιδιοτήτων του φαγητού, καθώς ανακατεύετε τα διάφορα συστατικά.

H παρασκευή και η λήψη της τροφής είναι εμπειρία άκρως ερωτική, που μοιάζει από πολλές απόψεις με την ερωτική πράξη. ..και να θυμάστε πάντα αυτό που λέει το Γκεράντα Σαμχίτα, το αρχαίο κείμενο για την τροφή: Το μισό στομάχι πρέπει να γεμίζει με τροφή, το ένα τέταρτο με νερό ή άλλο υγρό και το άλλο τέταρτο πρέπει να μένει αδειανό, για να βοηθήσει στην εξάσκηση του ελέγχου της αναπνοής.


1-17

Η Τροφή Που Ο Ανθρώπινος Οργανισμός Αναγνωρίζει, Είναι Μίγμα Χημικών Στοιχείων

Η Τροφή Που Ο Ανθρώπινος Οργανισμός Αναγνωρίζει, Είναι Μίγμα Χημικών Στοιχείων

Οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, τα φυτά, μέχρι τα μικρόβια, τρέφονται με πολύπλοκα μίγματα χημικών στοιχείων, που αποκαλούν τροφή. Τουλάχιστον για να ακριβολογώ, ΟΛΑ τα γνωστά όντα. Λέγοντας μίγματα χημικών στοιχείων, εννοώ βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ, που με συνέργεια μεταξύ τους, όταν μπαίνουν στον οργανισμό, μετατρέπονται, μεταφέρονται και καίγονται για να προμηθεύσουν Ενέργεια και να διατηρηθεί ο οργανισμός υγιής και ζωντανός.

Το στομάχι διασπά την τροφή μηχανικά και χημικά και την αποθηκεύει, δεδομένου ότι η χώνεψη είναι πιο αργή και πιο ομαλή από άποψη ταχύτητας διαδικασία από την κατανάλωση τροφής. Στο στομάχι εκκρίνεται υδροχλωρικό οξύ, ένα πολύ δραστικό οξύ που σκοτώνει όλα σχεδόν τα μικρόβια και πάρα πολλά κύτταρα του ίδιου του στομαχιού. Υπολογίζεται ότι περίπου 100000 κύτταρα την ημέρα πεθαίνουν στα εσωτερικά τοιχώματα του στομαχιού, ενώ δημιουργούνται άλλα τόσα για να τα αναπληρώσουν.

Εκτός από το οξύ εκκρίνονται και πολλές άλλες ουσίες που συμβάλλουν συνολικά στη διάσπαση μερικών μακρομορίων. Ταυτόχρονα, το στομάχι συσπάται ασυνεινήδητα αναδεύοντας το στομαχικό υγρό και συμβάλλοντας στην περαιτέρω διάσπασης της τροφής, ώστε να γίνει σχεδόν υγρή, η διαδικασία που θα ακολουθήσει το στομάχι (εκκρίσεις που θα γίνουν, ρυθμός συσπάσεων και άλλα) εξαρτώνται από την τροφή που καταναλώθηκε, σκοπός είναι η μέγιστη δυνατή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Αυτό που διαφοροποιεί την φυσική χημική τροφή από την χημικώς κατασκευασμένη τροφή, είναι ότι στην δεύτερη τα στοιχεία δεν είναι συμβατά με τον οργανισμό που τα δέχεται. Θα μπορούσε τα χημικά τρόφιμα να είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως γίνεται με τις βιταμίνες στα λεγόμενα, συμπληρώματα διατροφής, που κακώς ονομάζονται έτσι, γιατί ελάχιστα συμπληρώνουν την διατροφή, ειδικά όταν η τροφή είναι σκουπίδια (τροφή σουπερ μάρκετ ή fast food), αλλά σκόπιμα δεν γίνεται αυτό. Ο λόγος υπάρχει στην γνωστή Αντζέντα 21 που ως γνωστόν ΔΕΝ είναι ανθρωποκεντρική.

Επομένως δεν μπορεί ο άνθρωπος την τροφή του, να την χρησιμοποιήσει για την επιβίωση του και χάνοντας Ενέργεια, αρρωσταίνει, καταλήγοντας να ζει μια νεκρή ζωή, όπως οι περισσότεροι Δυτικοί.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να ξέρουμε, για να δράσουμε ανάλογα, είναι πως η χημεία των τροφίμων του σουπερ μάρκετ δεν είναι συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν τις βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ που ο οργανισμός αναγνωρίζει ως θρεπτικά χημικά στοιχεία για να ζήσει υγιής.

Οι τροφές που χρησιμοποιούν για να τρέφονται οι υγιείς στον νου άνθρωποι, είναι όχι οι τάχα γευστικές, όμορφες χρωματικά (ομοιόμορφες κόκκινες ντομάτες π.χ.) που έχουν αρνητικά (-) ως προς την επιβίωση του χημικά στοιχεία, αλλά οι γευστικές με την θετική (+) ως προς την επιβίωση του τροφές που παρέχουν στον οργανισμό του την χημεία (βιταμίνες, μέταλλα κλπ.)που χρειάζεται για να είναι υγιής, δυνατός, γεμάτος ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Για να το κάνω πιο κατανοητό, όταν τρώμε ένα ποτήρι χυμό από λεμόνια, πορτοκάλια και καρότα, εξωτερικά βλέπουμε μερικά ζαρζαβατικά κίτρινα και πορτοκαλί, τον οργανισμό όμως εσωτερικά, δεν τον νοιάζει και δεν αναγνωρίζει χρώματα ή λέξεις, αναγνωρίζει και χρειάζεται βιταμίνες εν προκειμένω στον χυμό αναγνωρίζει ή θα έπρεπε να αναγνωρίζει, βιταμίνη C και Β καροτένιο, που θα τα πάρει ΜΟΝΟ αν τα φρούτα έχουν κοπεί από το δέντρο μόλις πριν 5 ημέρες από την κατανάλωση τους.

Αυτό επειδή όλα τα φρούτα και τα λαχανικά φτιάχνουν τις βιταμίνες τους και τα υπόλοιπα χημικά συστατικά τους τα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ΜΟΛΙΣ τις τελευταίες 5-8 ημέρες ωρίμανσης τους ΠΑΝΩ στο δέντρο.

Τα λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα, κλπ, που υπάρχουν στα σουπερ μάρκετ, είναι κομμένα, από τα με ασύμβατα χημικά ραντισμένα δέντρα, ένα ολόκληρο χρόνο πριν, στην καλύτερη περίπτωση. Τι βιταμίνη C ή B καροτένιο παίρνουμε, όταν λέμε “να φάμε πορτοκάλια για βιταμίνη C”; Απολύτως τίποτα. Απλά επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με σκουπιδοτροφή, με αποτέλεσμα καλπάζουσες αλλεργίες, εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, κατάθλιψη, κλπ. κλπ. κλπ.

Γι αυτό οι Σαολίν και όχι μόνο αυτοί, αλλά κάθε συνειδητοποιημένος άνθρωπος, όταν τρώνε δύο πορτοκάλια παίρνουν την Ενέργεια από C, γιατί έχουν την πολυτέλεια να τα τρώνε κομμένα από τα δέντρα που επίσης έχουν μεγαλώσει σε υγιές χώμα, χωρίς ψεκασμούς με τα δηλητήρια, από την “αγαπημένη” μας MONSANTO, ναι την γνωστή.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, μιας και σαν άνθρωποι της πόλης, δεν έχουμε την πολυτέλεια, να τρώμε τρόφιμα από την πηγή, να φροντίσουμε να βρούμε, μικρούς παραγωγούς που δεν ψεκάζουν με δηλητήρια τα τρόφιμα. Να απευθυνθούμε σε ένα καλά ενημερωμένο κατάστημα βιολογικών πιστοποιημένων τροφίμων, που ο ιδιοκτήτης του ΞΕΡΕΙ, ο ίδιος, τι πουλάει.

Επίσης επειδή δεν μπορούμε να φάμε κιλά σπανάκι ή φακές κάθε μέρα για να πάρουμε τον μη αιμικό σίδηρο, την Α και Κ που περιέχουν και χρειάζεται ο οργανισμός μας καλό είναι να παίρνουμε μαζί με την ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ (επαναλαμβάνω) τροφή μας και φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Θα εστιάσω στα συμπληρώματα διατροφής και θα επανέλθω εκτενέστερα. Επιγραμματικά τώρα. Για Διατροφή Δύναμης, δηλ. για Διατροφή που δίνει Ενέργεια και άρα υγεία και δύναμη για ζωή χρειάζεται να ξέρεις και να κάνεις τα εξής.

Διαλέγεις τρόφιμα Βιολογικά χωρίς αίμα.

Γνωρίζεις τους κατάλληλους συνδυασμούς.

Παίρνεις συμπληρώματα διατροφής.

Τρως ελάχιστα αλλά ΣΩΣΤΑ.

Δεν βάζεις στο στόμα σου, τίποτε που η προγιαγιά σου δεν θα αναγνώριζε ως τροφή.

Λέγοντας Βιολογικά δεν εννοώ επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, ζάχαρη, γάλα, τυρί, κρέας, κλπ) δεν περιέχουν τίποτε που ο οργανισμός αναγνωρίζει ως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα κλπ.