Αγγελική αρχαγγελική 30g

€3.20
In stock

Product Description

Οι μοναδικές ιδιότητές της την έχουν αναδείξει σε κορυφή των φαρμακευτικών φυτών. Όχι άδικα, καθώς η αρχαγγελική είναι τόσο πολύτιμη όσο και άγνωστη στους πολλούς.

Κάθε ίνα της αρχαγγελικής χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους της όταν είναι ώριμοι, αλλά και τα λουλούδια της όταν είναι ανθισμένα. Η άγρια αρχαγγελική φυτρώνει πλάι σε ρυάκια, ενώ την ήμερη μπορούμε να την έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι μας σε μεγάλες γλάστρες.

Αφέψημα και επιθέματα

Για όλες τις περιπτώσεις βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζα ή σπόρους για κάθε φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι μετά το φαγητό μία-δύο φορές τη μέρα. Μπορούμε επίσης να διαλύουμε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρχαγγελικής σε νερό και να το καταναλώνουμε πριν από

το φαγητό ενώ, αν υποφέρουμε από ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματοπάθειες

ή θλάσεις μυών, μπορούμε να χρησιμοποιούμε επιθέματα αρχαγγελικής

ή να κάνουμε επαλείψεις με βάμμα.

Άλλες χρήσεις

Η αρχαγγελική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διάφορων ποτών, παγωτών, γλυκών, ζελέ κ.λπ. καθώς και στην αρωματοποιία αλλά και στη φαρμακοποιία για την παρασκευή σιροπιών.

Προφυλάξεις

Ο χυμός της αρχαγγελικής αλλά και το αιθέριο λάδι της δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια. Επίσης η αρχαγγελική σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσει την πίεσή μας αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής. Γι’ αυτό το αφέψημά της πρέπει να το πίνουμε για δύο εβδομάδες, να σταματάμε για άλλες δύο και μετά να ξαναρχίζουμε, ενώ πρέπει πάντα να ακολουθούμε τη σωστή δοσολογία. Έχετε επίσης υπόψη πως τόσο το μπάνιο όσο και το ποδόλουτρο με αρχαγγελική δεν πρέπει να διαρκούν πάνω από τρία λεπτά καθώς μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Ευεργετικές ιδιότητες

Η αρχαγγελική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό σε περιπτώσεις κόπωσης, αναιμίας και πεσμένης διάθεσης. Θεωρείται επίσης σπασμολυτική και χρήσιμη σε περιπτώσεις τυμπανισμού και ημικρανίας αλλά και στους πόνους της περιόδου. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Τέλος θεωρείται καταπραϋντική σε περιπτώσεις γαστρικής οξύτητας, κολίτιδας και άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική.

tip

Χαλαρώστε προσθέτοντας στο μπάνιο ή στο ποδόλουτρό σας μίσχους ή ρίζα αρχαγγελικής. Η ίδια συνταγή ενδείκνυται και για τους πόνους των ρευματισμών.