Κάπαρη Τήνου 250g

€3.50
In stock

Product Description

Κάππαρη, το ρόδο της Μεσογείου

Εμείς τη βάζουμε ως πικάντικο συμπλήρωμα στη χωριάτικη σαλάτα και στις σάλτσες… Oι αρχαίοι την προτιμούσαν σκέτη ή σερβιρισμένη στο ψωμί με ξίδι και λάδι. O λόγος για την κάππαρη, το αγριολούλουδο που αποκαλείται και ρόδο της Μεσογείου. Είναι ένας τρυφερός, αλλά ακανθώδης θάμνος, οι ποικιλίες του οποίου είναι εξαπλωμένες σε όλο τον κόσμο: στο Μαρόκο, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Ινδία, την Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η κάππαρη φυτρώνει σε πετρώδη, παραθαλάσσια και ακαλλιέργητα εδάφη, χωρίς να απαιτεί ούτε μια σταγόνα νερό από εμάς για την ανάπτυξή της. Εντούτοις, η διατροφική της αξία είναι μεγάλη και οι θεραπευτικές της ιδιότητες αναρίθμητες.

Η διατροφική της αξία

Η κάππαρη είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγγάνιο, σίδηρο , χαλκό, μαγνησίου, νατρίου και ψευδαργύρου.Επίσης περιέχει βιταμίνες A,E,C,K, Νιασίνη , Ριβοφλαβίνη και Φιλικό οξύ – κάτι που μετρήθηκε και σχετικά πρόσφατα (το 2005) σε μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του τουρκικού Πανεπιστημίου Selcuk στο Ικόνιο. Επιπλέον, οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα

Oι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η κάππαρη θεωρείται πολλαπλά θεραπευτικό βότανο, το οποίο μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί σε φάρμακα και καλλυντικά. Ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν αναφορές στις θεραπευτικές της ιδιότητες. O αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης, λόγου χάρη, συνιστούσε τα φύλλα και τη ρίζα της κάππαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων, ενώ σε ένα σύγγραμμα του 15ου αιώνα αναφέρεται ότι η κάππαρη θεραπεύει τη σπλήνα, φθείρει τους εντερικούς σκώληκες, γιατρεύει τις ζοχάδες, ενδυναμώνει το σπέρμα, θεραπεύει τα πιασίματα, ωφελεί στα ρευματικά.. . Ακόμη και στην αγιουρβεδική ιατρική, επισημαίνεται ότι η κάππαρη προστατεύει το συκώτι και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του.

Πράγματι, η κάππαρη θεωρείται ένα ήπιο διουρητικό βότανο που συμβάλλει στην αποβολή των περίσσιων υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας (π.χ. πριν την έμμηνο ρύση). Ακόμη περισσότερο, όμως, η κάππαρη πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τον πόνο, ενδεχομένως λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. Επιπλέον, θεωρείται ένα φυτό με αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία.

Η κάπαρη που προσφέρει ο BIOλόγος είναι επιλεγμένη από τα χώρια της Τήνου φτιαγμένη με ορυκτό ροζ αλάτι Ιμαλάιων

Μικρό βάζο : 7 €

Μεγάλο βάζο : 13 €