Κρίταμος Τήνου 250g

€3.50
In stock

Product Description

Κρίταμο, ο μεζές του γιαλού

Είναι το λεγόμενο «βότανο του γιαλού», αλλά συνήθως, όταν το βλέπουμε στις κοιλότητες των βράχων, στα παραθαλάσσια μέρη, το προσπερνάμε αδιάφοροι.

Όταν όμως το βρούμε συσκευασμένο σαν τρόφιμο στα

ράφια των καταστημάτων με την ταμπέλα να γράφει κρίταμο, τότε είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αδρά για να το δοκιμάσουμε.

Στα νησιά, το φτιάχνουν ζεματιστό με ξύδι και θεωρείται ένας εκλεκτός μεζές για ούζο και τσίπουρο.

Ακόμα όμως και αυτοί που δεν θέλουν να συνοδεύσουν το ποτό τους με αυτό, το ζητάνε γιατί είναι νόστιμο και σπουδαίο διεγερτικό της όρεξης και έχει σημαντική διατροφική αξία

Το Μεσαίωνα, οι ναυτικοί το έπαιρναν μαζί τους στα ταξίδια για να γλιτώσουν από το σκορβούτο, καθώς, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ιώδιο, μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και Κ, καθώς και λιπαρά οξέα ωμέγα – 3.

Στον οργανισμό έχει δράση σαν διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και αποτοξινωτικό.

Θεωρείται, επιπλέον, ευεργετικό για το συκώτι και στη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται από τα χρόνια του Ιπποκράτη ως τις μέρες μας για εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες.

Στη μαγειρική έχει αρκετές εφαρμογές, αλλά είναι ευρέως γνωστό το τουρσί από κρίταμα, σε ξίδι και άλμη.

Οι σύγχρονοι σεφ το έχουν ανακαλύψει ξανά και με τις συνταγές τους το εντάσσουν στο πάνθεον της μεσογειακής γαστρονομίας και το δοκιμάζουν όχι μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρεατικά.

Τον κρίταμο που προσφέρει ο BIOλόγος είναι επιλεγμένος από της κοιλότητες των βράχων, στα παραθαλάσσια μέρη του νησιού .Φτιαγμένο με ορυκτό ροζ αλάτι Ιμαλάιων και βιολογικό μηλόξυδο

Μικρό βάζο : 6 €

Μεγάλο βάζο : 11 €