Placeholder

Θυμαρίσιο μέλι Τήνου 500g

€12.00
In stock

Product Description

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως το μέλι κατείχε ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.

Το μέλι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων τους καθώς θεωρούσαν πως έχει ευεργετικές ιδιότητες.. Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο ως υλικό παρασκευής της τροφής τους, αλλά και ως αντισηπτικό-φαρμακευτικό μέσο και μέσο συντήρησης για αποθήκευση των τροφίμων τους κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταριχεύτηκε με αυτόν τον τρόπο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, γλυκό, ρευστό υλικό όξινης αντίδρασης.

Προέρχεται από το νέκταρ των φυτών και τις μελιτώδεις ουσίες που εκκρίνονται από τα κωνοφόρα δέντρα , τις οποίες συλλέγουν οι μέλισσες και τις μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό το οποίο αποθηκεύουν στις κηρήθρες.

ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ

Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα.

Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.

Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)

Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.

Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ

1)Χάρη στη μοναδική του σύνθεση δίνει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό, θωρακίζοντας τη σωματική και ψυχική υγεία..

2)Αποτελεί λοιπόν για τον άνθρωπο μία από τις πιο πολύτιμες, υγιεινές και θρεπτικές τροφές .

3)Δίνει ενέργεια στους μυς , διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία και τη δυσκοιλιότητα.

4)Με τη μορφή καταπλάσματος έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη.

5)Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης – γλυκόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχονται, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης , να συνέλθουν πιο γρήγορα..

6)Η κατανάλωση κατά μέσο όρο 100 γραμμαρίων μελιού καθημερινά έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να του δίνει πολλές θερμίδες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθένας από εμάς μπορεί να καταναλώσει μέλι.

Εξαίρεση στην κατανάλωση μελιού αποτελούν τα βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η εντερική τους χλωρίδα. Πέραν της ηλικίας του ενός έτους , η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένη.